Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Actualitzacions

Humbert Torres i Barberà

La cerca de dades, contingut i apartats d'aquest metge i polític lleidatà, alcalde de Lleida i diputat del Parlament de Catalunya des del 1931 al 1939, ens descobreix alguns detalls de la seva àmplia obra mèdica, articles de divulgació de salut pública i d'alguns d'opinió pública, ens han aportat també algunes imatges i la caricatura que encapçala aquesta actualització d'Humbert Torres, pertanyent a la nissaga que inicia Marià Torres Castellà i s'acaba amb la del seu fill Màrius Torres Perenya. Igualment, hem actualitzat la d'un altre polític i diputat republicà, Nicolau Battestini Galup i la del seu germà gran, Rafael Battestini Galup.

Gabriel Estapé i Pagés

Des de l'Arxiu Municipal de Masnou per un projecte de recopilació d'imatges històriques, ens han demanat la procedència de les imatges que il·lustren la biografia d'aquesta gran figura de la Cirurgia barcelonina de principis de segle XX i un dels primers uròlegs catalans: Gabriel Estapé Pagés. Ha estat un incentiu per revisar el contingut, actualitzar-lo i afegir la caricatura que encapçala aquesta entrada que teníem al nostre arxiu pertanyent a l'Orla d'Alumnes de la Facultat de Medicina del Curs 1895-1896. Es tracta d'un dibuix d'un altre alumne, Josep Maria Bartrina Thomas, futur uròleg i eminent catedràtic de l'especialitat, que també hem posat al dia.

Lluís Barraquer i Roviralta

No es poden actualitzar les biografies dels oftalmòlegs Barraquer i deixar de fer les actualitzacions de les dels neuròlegs de la família que també es troben al cim de la Medicina catalana. El germà petit dels metges Barraquer Roviralta és el fundador de la Neurologia a Catalunya: Lluís Barraquer Roviralta. Ell és qui per primera vegada al nostre país, dirigeix l'operació de determinades lesions cerebrals. Ell és el pare i mestre del seu continuador, Lluís Barraquer Ferré, autor d'una prolífica obra científica, i també és l'avi del darrer neuròleg de la saga Lluís Barraquer Bordas, conegut com un neuròleg de coneixements enciclopèdics a qui tothom adreça les seves consultes quan encara no existeixen les computadores i encara menys les xarxes socials. Familiarment, es coneixen com 'els tres Lluïsos'.

Ignasi Barraquer i Barraquer

Aquesta ha estat una actualització de la nissaga d'oftalmòlegs Barraquer tot i que, inicialment, hem començat per la segona generació, per Ignasi Barraquer, una de les biografies que van inaugurar la Galeria. Així, hem ampliat l'obra pròpia, els enllaços i, sobretot, l'hemeroteca -que ha suposat una tria de notícies i articles més rellevants- i la iconografia, que aporta algunes fotografies i caricatures molt poc conegudes. Però, una actualització ens ha dut a una altra. Així, hem actualitzat les pàgines de l'iniciador de la saga oftalmològica, el doctor Josep Antoni Barraquer Roviralta i, encara que més recent, la del seu nét, Joaquim Barraquer Moner, traspassat el 2016.

Eveli Barnadas i Vila

D'aquest metge olotí que és un dels activistes socials i polítics més influents de finals de segle XIX i principis del XX a la capital de la Garrotxa, només teníem un parell de fotografies. Avui, gràcies a l'actualització que acabem de fer, hem ampliat l'hemeroteca i afegit el parell de fotografies noves que ens ha revelat: una és probablement un dels seus darrers retrats, l'altra ens el mostra als despatxos de l'Estació del Ferrocarril d'Olot, inaugurada el 1911. La imatge sembla correspondre's amb el seu primer mandat com alcalde olotí. Eveli Barnadas va ser també un dels pares del catalanisme, un influent periodista local, un metge innovador a més d'un actiu promotor de l'esport, la gimnàstica, l'art i la cultura locals.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.