Presentació de la segona etapa, 11 de novembre del 2019
Benvolguts visitants,
Com a coordinador d'aquesta pàgina web del Col·legi de Metges de Barcelona, m'adreço a vosaltres amb motiu d'haver editat el personatge número 1000, una xifra que no pensàvem que podríem assolir en presentar aquest projecte el mes d'octubre del 2011 quan una comissió formada pels doctors Joaquim Ramis, Lluis Guerrero, Carles Hervas, Alfons Zarzoso, Mercè Viger i jo mateix ens vam comprometre a redactar les ressenyes biogràfiques dels metges i metgesses de Catalunya més destacats de la nostra història per la seva rellevància professional.
La xifra de redactors d'aquestes mil biografies ha passat en aquests darrers set anys dels sis inicials a més de cent setanta i de procedència ben diversa: alguns dels nous redactors eren companys o deixebles d'alguns dels biografiats que van acceptar l'encàrrec d'escriure la biografia breu que els hi demanàvem. Altres són experts reconeguts en història local que han escrit sobre algun metge del seu entorn i els hi demanàvem que reescrivissin, amb l'estil propi de la Galeria, un nou text per a nosaltres. També, hem fet peticions de redactat a alguns familiars de metges notables perquè, a més, ells poden aportar il·lustrar amb fidelitat les biografies dels seus parents. A banda d'això, hem acceptat l'oferiment dels lectors de la Galeria que ens proposen col·laborar amb la biografia d'algú que coneixien bé. Finalment, nosaltres mateixos, els membres de la comissió fundacional, hem escrit les biografies que no tenien un candidat per poder redactar-la.
Aquesta ampliació del nombre d'autors de ressenyes biogràfiques ha anat en paral·lel a l'ampliació dels camps en què hem considerat que els nostres metges podien haver destacat. Al principi, només vam incloure metges amb fama provinent de l'activitat científica. Després, hem ampliat el concepte de "metge destacat" a tots aquells que han tingut expertesa en un camp diferent de la Medicina com són els que, professionalment o com amateurs, s'han dedicat a la Botànica, l'Arqueologia, la Història o la Literatura. Igualment, hem tingut en compte els que han excel·lit en altres activitats com són en el món de l'esport, l'excursionisme científic, la política o en el camp de l'agitació cultural o en el del compromís social.
Hi ha altres perfils mèdics que han tingut una entrada fàcil a la Galeria de Metges Catalans com és el cas dels metges i les metgesses que van patir l'exili acabada la Guerra Civil. També, els metges d'altres segles que van excel·lir exercint a les colònies espanyoles d'Ultramar i també d'aquells facultatius llunyans en el temps que van jugar un rol molt actiu en la Medicina dels segles XV al XVIII i dels que, potser sabent-ne poc, ens ha arribat documentació escrita. Són els catedràtics dels Estudis Generals o de la Universitat de Cervera i també alguns galens al servei de la Corona Catalano-Aragonesa.
En aquesta mena de diccionari il·lustrat, nom amb què també es pot descriure la Galeria de Metges Catalans perquè és un aparador de metges i metgesses que es presenten amb un breu text biogràfic que es complementa sempre que és possible amb un àlbum fotogràfic, un inventari de l'obra escrita, una relació d'enllaços rellevants i una secció hemerogràfica que enllaça amb els articles dels diaris i revistes que mencionen el biografiat o biografiada.
Hi ha alguns metges que hem inclòs i que no han nascut a Catalunya ni tenen pares catalans però són professionals que s'han fet a Catalunya i han exercit de metges a Catalunya, integrats en el teixit social del nostre país, durant la major part de la seva vida.
En aquests set anys de vida de la Galeria hem anat introduint canvis formals que han ajudat a enriquir el seu contingut i la seva presentació com, per exemple, una secció d'Actualitzacions amb què informem els visitants tots els afegits que anem incorporant a les biografies ja publicades. Són noves fotografies i dades provinents dels àlbums i les memòries de familiars i historiadors, sovint una informació inèdita i desconeguda en el moment que es va redactar la biografia inicial. Una altra novetat és la secció de Novetats que permet conèixer en cada moment quins són els personatges incorporats amb l'intent d'estimular la curiositat i l'interès dels nostres visitants. I també és nou l'apartat de Recull, on presentem l'enllaç als webs d'institucions i mitjans de comunicació que ens citen a l'hora de divulgar el reconeixement dels metges i metgesses catalans que els són propers.
Creiem que la Galeria és un arxiu però és moltes coses més. La Galeria és un facilitador de coneixements, un element d'entreteniment cultural, un instrument d'ajut per a historiadors i per a tots els interessats en la història local, un projecte per combatre l'oblit en què cauen la majoria de la gent quan desapareixen els més pròxims. Volem conservar el record viu dels metges i de les metgesses del nostre país que es van entregar al servei del nostre poble.
Miquel Bruguera i Cortada