Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Arxiu

Dos metges de l’Edat Mitjana, quatre metges del segle XIX un d’ells de Lleida

Jeroni Amiguet i Breçó. Metge, gramàtic i humanista tortosí, que va exercir a Tortosa, València i Barcelona ꟾ Rossend Audet i Puncernau. Metge i polític, va ser senador a les Corts espanyoles per Entesa dels Catalans i alcalde de Guissona ꟾ Àngels Badell i Suriol. Experta en rehabilitació pediàtrica, especialment de malalts amb espina bífida, va desenvolupar tota la seva carrera professional als Estats Units ꟾ Maria Josefa Badell i Suriol. Metgessa assassinada a l’Argentina amb el seu marit i dos dels seus fills per el comando paramilitar “Libertadores de América” germen de Triple A ꟾ Marçal Ballús i Bertran. Metge odontòleg, pioner de l’exhibició cinematogràfica a Catalunya ꟾ Joan Bergés i Rissa. Metge i polític progressista, alcalde de Lleida, mort molt prematurament ꟾ Vicenç Cabré i Fiol. Un metge que va introduir en la Gastroenterología espanyola, l’aplicació de la citologia digestiva ꟾ Maria Lluïsa Casals i Caus. Una metgessa brillant que exerceix tota la seva vida a la Universitat de Buffalo (EUA), internista, amb gran expertesa en parasitologia ꟾ Abraham Ben David Caslari. Metge jueu, mestre d’altres metges i escriptor prolífic, va ser metge del rei Jaume II el Just ꟾ Salvador Castells i Cuch. Un pediatre català que va fer la seva carrera professional als Estats Units d'Amèrica, on va fer docència i una notable recerca ꟾ Sergi Erill i Sáez. Metge internista, farmacòleg, docent, investigador, divulgador i gestor de la ciència. Exponent de la farmacologia a Catalunya i a Espanya ꟾ Pere Farreras i Sampera. Veterinari i metge militar que va desenvolupar una activitat molt valorada i útil en la traducció d’un gran nombre de llibres i treballs alemanys ꟾ Pere Folch i Mateu. Metge psiquiatre, capdavanter de la psicoanàlisi a Catalunya ꟾ Jan Garcés i Brusés. Un metge inconformista i rebel amb ànsies per assolir una millora contínua de l’atenció clínica personalitzadaꟾ Narcís Hereu i Matas. Metge d’esperit aventurer, s’enriquí durant la Guerra de Secessió americana i s’arruïnà finançant la línia de ferrocarril Saragossa – Pau ꟾ Josep Llombart i Pagès. Metge i investigador conegut per el producte Trabmull, un específic propi de principis de segle XX ꟾ Josep Maria Montserrat i Viladiu. Un home bo, gran mestre i l’introductor de la rinologia en el territori nacional ꟾ Juan José Ortega i Aramburu. Pediatre especialitzat en oncohematologia, referent de la hematologia infantil espanyola ꟾ Josep Maria Pujadas i Valls. Metge assassinat a l’Argentina amb la seva dona i dos dels seus fills per un comando paramilitar “Libertadores de América” germen de la Triple A ꟾ Benet Roura i Barrios. Metge i escriptor, viatger incansable i contacte amb els intel·lectuals pro-catalanistes ꟾ Victor Salleras i Llinares. Cirurgià polivalent, amb notable experiència en cirurgia digestiva i vascular ꟾ Marina Soliva i Corominas. Metgessa catalana, especialista en ginecologia i obstetrícia, amb un fort esperit científic.METGES EUA/Canadà

La Galeria de Metges Catalans tenim un nou apartat. Es tracta també d’una galeria, però limitada a metges i metgesses que han fet tota o gran part de la seva carrera professional als Estats Units d’Amèrica (EUA) o al Canadà. Alguns formen part del grup de metges que es van exiliar al final de la Guerra Civil. Els altres van escollir lliurement instal·lar-se en algun d’aquests dos països per poder desenvolupar una carrera professional d’una manera més satisfactòria que la que haguessin tingut a Catalunya.

En cada una de les entrades dels personatges s’inclou una breu informació biogràfica, que justifica el títol d’aquesta nova galeria: Document biogràfic abreujat de metges catalans amb carrera professional als EUA o al Canadà.

A diferència de la política editorial, que mantenim a la Galeria de Metges Catalans, d’incloure només metges o metgesses que ja han traspassat, aquest nou arxiu incorpora metges que han mort (podem veure a la imatge estant a la Galeria) i molts altres que estan vius. La gran majoria d’aquests metges han fet carreres brillants que mereixen reconeixement per part de la professió. Un reconeixement que pretenem fer amb la publicació d’aquesta nova pestanya, on aportem dades que facin més conegudes aquestes persones entre els seus companys de professió, contribuint així a combatre el risc de que els oblidem.


Alguns dels que han fet la seva carrera als EUA o al Canadà han tornat a Catalunya al cap de molts anys d’haver marxat, perquè van trobar aquí una activitat professional que els va complaure. Altres han fet un intent de tornar, que no va cristal·litzar degut a que es van trobar amb un sistema sanitari rígid i una organització massa gerencial, que no facilita la promoció professional basada en els mèrits. Finalment altres van tornar, ja jubilats per passar a casa seva els darrers anys de la seva vida, i no van tenir l’oportunitat d’aportar al nostre país els seus coneixements.

Volem fer-vos notar que aquest Diccionari conté una primera relació de metges o metgesses que han viscut o viuen als EUA o al Canadà, i que és una eina de comunicació viva, i per tant permet introduir-hi modificacions i afegir nous personatges. Agrairíem qualsevol suggeriment, ja sigui de fer canvis per eliminar errors o millorar la informació aportada, adreçant- se a galeriametges@comb.cat, i sobretot incorporar metges i metgesses dels que ignoràvem la seva residència als EUA o al Canadà.

LES PRIMERES METGESSES DE CATALUNYA

El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona. Us mostrem les tres primeres metgesses catalanes, malgrat les dificultats que van trobar per poder estudiar i examinar-se, aquestes dones es van llicenciar el 1882. Però només una d'elles va exercir, una altra es va dedicar al magisteri i la tercera va morir molt jove. Si voleu saber més accediu a les seves biografies: Dolors Aleu Riera, Elena Maseras Ribera i Martina Castells Ballespí.METGESSES EN LA CIÈNCIA

L'11 de febrer és el Dia internacional de la Dona i la Nena en la Ciència i la Tecnologia. L’Assemblea General de les Nacions Unides va establir aquest dia per reivindicar la contribució de les dones en aquests àmbits.

La Galeria de Metges Catalans ens sumem a aquesta celebració mostrant algunes de les metgesses de Catalunya, que han estudiat i fet carrera de l’exercici en la professió mèdica, tant en la seva vessant clínica com en la recerca. Trobem a les primeres dones que van lluitar per poder estudiar la carrera de medicina a finals del segle XIX i les que s’han dedicat a la recerca biomèdica. Dones pioneres que són referents per a les estudiants de les facultats medicina actuals, on cada dia en són més.

Actualment tenim quaranta-quatre metgesses, i dues pendents, penjades a la nostra pàgina web, cinc d'elles van dedicar-se a la cura de les persones durant l'edat mitjana i moderna, sis van ser les primeres dones a estudiar medicina al segle XIX. La majoria van treballar com a metgesses durant el segle XX i les més actuals han exercit fins al segle XXI i malauradament algunes han mort de manera prematura.

Aquí mostrem els seus retrats, però podeu accedir a tots els noms i a les seves biografies en el menú que apareix a l'esquerra de l'apartat Galeria, escollint en menú desplegable gènere es pot veure el llistat.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.