Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Arxiu

Una escriptora, un pintor, un historiador i un músic

Rafael Battestini i Pons. Un metge excursionista, digestòleg, experten medicina aeronàutica i de l’esport Carles Enric Torner i Baduell. Un traumatòleg amb una brillant activitat professional, i una particular dedicacióa la cirurgia del peuRomán Alemany i Vall. Un dels capdavanters a Catalunya en l’estudi de les malalties al·lèrgiques respiratòries i les causes que les produeixenJoan Rubió i Roig. Únic expert en histopatologia cutània a Barcelona durant dècades Amàlia Lafuente i Fló. Metgessa de personalitat polièdrica, professora d’universitat, investigadora brillant, escriptora de novel·la negre i mare de famíliaJuan Carlos González Casanova. Un traumatòleg, especialista de les lesions de peu i turmell, amb notable dedicació a la bioèticaCiro Sala Cladera. Figura destacada de l'estomatologia espanyola. Pioner de la cirurgia maxil·lo-facialBartomeu Lartigau i Batllés. Psiquiatre impulsor de l’atenció als malalts psíquics al Sanatori Villablanca a ReusJosep Ramon Armengol Miró. Un endoscopista innovador, brillant docent i metge de malalts, humà i properAntoni March i Salas. Metge otorinolaringòleg prolífic pintor de ManresaRamón Viladot i Pericé. Un traumatòleg convertit en el gran expert de la patologia del peu, gran clínic, hàbil cirurgià i excel·lent mestreJosep Antoni Martí i Mercadal. Pioner a Catalunya de la medicina del treball i un gran coneixedor de la deontologia mèdicaJoan Baró i Seguí. Pioner en l’anestèsia a comarques gironines i valedor de la Fundació Joan BrugueraFrancesc Xavier Farrerons i Co. Al·lergòleg interessat en l’estudi de les malalties al·lèrgiques, tant en el vessant clínic com en l’experimentalMiquel Ferrer i Prats. Metge entregat als seus pacients, tant psiquiàtrics com de capçalera, en la seva tasca com a metge en el dia a dia... i de no poques nitsJoan Tarrús i Bru. Oftalmòleg competent i alcalde al servei de la població de Girona, estimat per pacients i ciutadansJosep Danon Bretos. Metge i historiador, impulsor del Centre de Documentació d'Història de la Medicina de la Fundació UriachCarles Ballús i Pascual. Psiquiatre valorat pels seus companys i alumnes. Director d’un gran departament de psiquiatria a l’Hospital Clínic de BarcelonaAgustí Solé i Xarpell. Metge de poble amb gran impacte socialJordi Soler i Bachs. Metge neuro-psiquiatre i neurofisiòleg, músic, pioner en l’electrònica i creador del primer aparell d’electroencefalografia fabricat a Espanya.

Miguel Ángel Asenjo Sebastián a la Memòria de la Professió

L’entrevista al doctor Miguel Ángel Asenjo és el quart lliurament de la Memòria de la Professió.

Antoni Castells Rodellas a la Memòria de la Professió

L’entrevista al dermatòleg Antoni Castells és el tercer lliurament de la Memòria de la Professió.

Galeria de Metges Catalans no serà mai paritària

La professió mèdica és cada vegada més femenina, més de la meitat dels metges col·legiats a Barcelona són dones. Els professionals dedicats a la medicina, i com en altres professions científiques, les dones han hagut de lluitar per aconseguir el seu dret aestudiar, a poder exercir la seva professió i al seu lloc en el món laboral. Les reivindicacions s’han anat assolint lentament al llarg de la història i encara està en procés.

Aquesta és una realitat que es reflecteix en el baix percentatge de dones en la professió mèdica i en l’excel·lència professional al llarg de les dècades. La Galeria de Metges Catalans és una mostra, des de gener de 2021 fins a gener de 2023 només hem publicat la biografia de deu metgesses, les quals suposen el 10% del total d’aquest període.

Metgesses pioneres en la professió en les dècades dels trenta, quaranta i cinquanta com Encarnació Tuca Nasarre, Marina Soliva Corominas, Francesca Nadal Gimferré, Àngels Badell Suriol i Concepció Pifarré Sanahuja. La resta són metgesses que han destacat en la seva vida professional i acadèmica i malauradament han tingut una mort prematura com Blanca Farrús Lucaya, M. Teresa Gallart Gallart, Carme Altisent Roca, Isabel Illa Sendra, i Amàlia Lafuente Fló.


Les metgesses amb els seus companys d’especialitat: Blanca Farrús i M. Teresa Gallart a l’Hospital Clínic; Amàlia Lafuente al Departament de Farmacologia a la Universitat de Barcelona; Isabel Illa en un dels pavellons de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; i Carme Altisent al jardí de l’Hospital Vall d’Hebron

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA NENA EN LA CIÈNCIA

El dia 11 de febrer va ser el DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA NENA EN LA CIÈNCIA, per aquest motiu recordem a la Dra. Maria Oliveras i Collellmir (Argelaguer (Garrotxa), 06/09/1910 – Barcelona, 05/11/2009). La primera metgessa anestesiòloga catalana, formada en la seva especialitat a la Universitat d'Oxford l'any 1946.

Maria Oliveras explica en l'entrevista de la Memòria de la professió que va fer el 2009, va estudiar medicina a principi del Franquisme i malgrat, la difícil situació per les dones en aquest període va aconseguir exercir la seva professió a l'Hospital Clínic i a centres privats com la Clínica Dexeus fins al 1963.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.