Publicada l’hemeroteca del Dr. Josep Alsina i Bofill impulsor de la represa de l’ús del català en la pràctica mèdica després de la Guerra Civil.
Frederic Duran i Jordà
El CoMB dedica l’any 2025 al Dr. Frederic Duran i Jordà, quan fa 120 anys del seu naixement. En aquesta actualització es mostra l’autoinjectable Rapide, donat al MHMC pel metge transfusionista Manuel Miserachs, i que ja apareix com a superat a l’article de Duran Jordà sobre les tècniques i instrumentació per a la pràctica de la transfusió de sang, publicat el desembre de 1937 a la Revista de Sanidad de Guerra.
Primitiu Sabaté i Barjau
L’investigador Miguel Sabaté Domenech ha enviat a la Galeria una correcció i ampliació de la biografia, d’aquest metge afusellat pel règim franquista, amb nova bibliografia i hemeroteca, enllaços de referència i noves fotografies.
La recerca s’ha fet amb motiu de la col·locació d’una placa en record de Primitiu Sabaté Barjau en la casa on va néixer. Una iniciativa de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Tortosa. Miguel Sabaté explica que la nova informació està basada en hemeroteques digitalitzades, llibres publicats i documents de la "maleta dels records de casa" que no havien vist la llum.
Josep Alsina i Bofill
Francesc d'Assis Bergós i Ribalta
L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) gestiona l’Hemeroteca Científica Catalana que dona facilita la producció i difusió de revistes científiques, o d’alta divulgació científica, en format digital i accés obert. Entre les quals també es dona accés a revistes històriques especialitzades com és l’exemple de la Revista de Sanidad de Guerra editats per la "Jefatura de Sanidad del Ejército" a partir de 1937. El número 9 i número 13 de 1938 Francesc Bergós va publicar dos articles: “Unas notas sobre la cirugía de guerra” i amb F. Folch Solé “Una modalidad nueva, en el tratamiento de las lesiones producidas por los agresivos vesicantes”.
Francesc Salamero i Castillón
La Sra. Ana Salamero Prat ha fet donació al Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (MHMC) del fons documental del seu avi el cirurgià barceloní Francesc Salamero Castillón i el seu pare, ginecòleg i erudit lingüista Francesc Salamero Reymundo. El fons Salamero conté informació de l’exercici de la medicina dels dos metges, entre altra informació es conserven històries clíniques, fotografies. Destaca els llibrets de les operacions de Salamero i Castillón durant la Guerra Civil.
Suggeriments i participació
Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.