Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Actualitzacions

Josep Alsina i Bofill

Publicada l’hemeroteca del Dr. Josep Alsina i Bofill impulsor de la represa de l’ús del català en la pràctica mèdica després de la Guerra Civil.



Francesc d'Assis Bergós i Ribalta

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) gestiona l’Hemeroteca Científica Catalana que dona facilita la producció i difusió de revistes científiques, o d’alta divulgació científica, en format digital i accés obert. Entre les quals també es dona accés a revistes històriques especialitzades com és l’exemple de la Revista de Sanidad de Guerra editats per la "Jefatura de Sanidad del Ejército" a partir de 1937. El número 9 i número 13 de 1938 Francesc Bergós va publicar dos articles: “Unas notas sobre la cirugía de guerra” i amb F. Folch Solé “Una modalidad nueva, en el tratamiento de las lesiones producidas por los agresivos vesicantes”.


Francesc Salamero i Castillón

La Sra. Ana Salamero Prat ha fet donació al Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (MHMC) del fons documental del seu avi el cirurgià barceloní Francesc Salamero Castillón i el seu pare, ginecòleg i erudit lingüista Francesc Salamero Reymundo. El fons Salamero conté informació de l’exercici de la medicina dels dos metges, entre altra informació es conserven històries clíniques, fotografies. Destaca els llibrets de les operacions de Salamero i Castillón durant la Guerra Civil.


Josep Dencàs i Puigdollers

Aquest metge destacat pel seu activisme polític, té una carrera singular com a polític de les Joventuts d'Esquerra Republicana-Estat Català, durant els anys convulsos de la II República i la Guerra Civil. Actualitzem la seva biografia amb la publicació d’un llibre sobre la seva figura titulat “Josep Dencàs i Puigdollers. El conseller maleït (1900-1966)”. A més, hem omplert la seva hemeroteca amb una selecció de notícia en la premsa general, on des de 1933 fins a 1936 va destacar per la seva participació i posterior fugida en els Fets d’octubre de 1934.


August Pi i Sunyer

Ampliació de l’hemeroteca del reconegut fisiòleg August Pi i Sunyer, impulsor de l’Institut de Fisiologia i de la Universitat Autònoma de Barcelona durant la II República. Exiliat a Veneçuela després de la Guerra Civil. Personatge destacat durant tota la seva vida August Pi i Sunyer surt en diverses revistes tant catalanes com espanyoles amb notícies sobre la seva vida professional i personal. Aquesta hemeroteca és una selecció de notícies que comprèn des de 1914, quan estava a la Facultat de Medicina, fins a 2023, perquè, en homenatge, porta el seu nom l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer.



Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.