Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Actualitzacions

Josep Maria Pujadas i Valls

De l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau a l’Argentina: la nissaga dels doctors Pujadas-Badell, aquest és l’acte de presentació del llibre La mujer quese hizo hilvanando retazos, de Miguel Cabrera i María Eugenia Pujadas. Aquest llibre és el testimoni de Maria Eugenia Pujadas, neta del matrimoni Pujada Badell, que ha decidit explicar la seva vida. Una obra que també és la recomposició a Barcelona d’una família dispersada a diferents continents i ciutats, marcada per una trajectòria traumàtica de repressió i, alhora, de perseverança en excel·lir en una professió per a la salut.

Lluís G. Guilera i Molas

Entre altres metges ja identificats en aquesta fotografia es pot veure el primer per l’esquerra assegut el Dr. Lluís G. Guilera Molas, pioner de l’oncologia radioterapèutica i director del Servei del Càncer al Pavelló del Sagrat Cor de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, durant els anys 1930. Acompanyat per altres professors de la Universitat Autónoma de Barcelona (1931-1936), d’esquerra a dreta asseguts: Victor Conill Montobbio, Joaquim Trias Pujol, Pio del Rio Hortega, August Pi Sunyer, Pere Nubiola i Vicenç Carulla. La segona fila, el segon per l’esquerra Francesc Esquerdo Rodoreda. A la tercera fila per la dreta Francesc Duran i Reynals i el tercer, possiblement Salvador Gil Vernet; a dalt de tot a la dreta Jesús M. Bellido.Es tracta de la fotografia commemorativa d’un banquet en honor al doctor Pio del Rio Hortega a l’Hotel Ritz de Barcelona. Quan el neurocientífic espanyol, que va descobrir la micròglia, va viatjar a Barcelona el maig de 1934. Una fotografia que forma part de l’important Fons Fotogràfic dels ginecòlegs Victor Conill Montobbio i Victor Conill Serra del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (MHMC).

Joaquim Fuster i Pomar

El projecte del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya i el CoMB en la recuperació de les orles antigues de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona segueix avançant. Aquesta vegada s’ha recuperat el retrat del jove llicenciat i futur destacat psiquiatre dels anys trenta del Dr. Joaquim Fuster Pomar. En l’orla de promoció que va acabar la carrera en medicina el 1923.

Àngel Rierola i Isern

Ampliació de les imatges que il·lustren la vida del cirurgià de Vic el Dr. Àngel Rierola Isern. Noves fotografies obtingudes del treball fet per la política catalana i presidenta del Parlamentde Catalunya Sra. Anna Erra i el doctor Josep Arimany, en l’acte en memòria d’aquest metge, el 2018 a l’Hospital Santa Creu de Vic.Ramon San i Ricart

Hem localitzat un text sobre pioner de la cirurgia ortopèdica Ramon San Ricart titulat En memoria del doctor R. San Ricart escrit pel seu company a l’Asil-Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, el traumatòleg i ortopèdic Lluís Ribó Rius. Aquest article es va publicar a la revista Clínica y Laboratorio el núm. 360, tom LXI, el març de 1956.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.