Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

L'any 1944, es gradua a la Facultat de Medicina de Saragossa amb les màximes distincions i comença a treballar amb el professor Joan Gibert Queraltó, catedràtic de Saragossa que obté la càtedra de Patologia Mèdica a Barcelona, vacant des de la mort del professor Ferrer Solervicens. Joaquin Tornos segueix el seu mestre i es trasllada a Barcelona el 1947. El mateix any de la seva arribada, guanya l'oposició a la plaça de professor adjunt alhora que exerceix una activitat clínica de relleu com a metge internista.

Joaquin Tornos destaca per la seva activa participació en el món mèdic i implicació amb les diferents institucions acadèmiques i professionals. L’any 1963, forma part de la candidatura electe a la junta de govern del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), encapçalada pel doctor Lluís Trias de Bes. Tornos és vicepresident de l’organització col·legial fins el 1970. Llavors, es presenta com a president a les noves eleccions del Col·legi, és elegit i ocupa el càrrec fins al 1976. És, també, membre de la Mutual Mèdica de Catalunya i Balears i escollit conseller d'aquesta institució del 1978 al 1988.

A nivell acadèmic, el 1981, és distingit com a membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC). El discurs del seu ingrés el fa Josep Laporte, que dona la benvinguda a Tornos així “Avui celebrem l’entrada a l’Acadèmia d’un metge, senzillament d’això: d’un metge, metge”. A la RAMC ocupa, també, els càrrecs de secretari i tresorer de les juntes presidides per Moisés Broggi i Josep Laporte (1983-2003).

L'any 1971 i fins el 1988, és director del Departament de Medicina Interna de l’Hospital de la Vall d’Hebron, on impulsa la creació dels serveis de Cardiologia, Neurologia i de l'Aparell Digestiu. Igualment, promou els cursos d’ensenyament continuat per a postgraduats. Signa un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona per crear la unitat Docent de l’Hospital de la Vall d’Hebron, on imparteix classes com a catedràtic de Patologia Mèdica. El 2002, la Societat Espanyola de Medicina Interna el nomena membre d’Honor.

El 1979, és distingit com a fill predilecte d'El Tormillo, el seu poble natal.

JRC