Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Una de les primeres dades que es té d’aquest cirurgià vilafranquí és que l’any 1776 és ajudant primer de Cirurgia al Cos d’Artilleria. Antoni de Gimbernat, professor del Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona, el proposa com a substitut seu quan és pensionat pel rei d’Espanya per fer un viatge d’estudis per diferents ciutats europees que ha de durar quatre anys. És el curs 1776-1777 quan Torner ingressa com a professor supernumerari del Col·legi i ja no abandona l’activitat docent a la institució fins que es jubila l’any 1819.

L’any 1779, a més de continuar exercint la docència al Reial Col·legi, Josep Torner rep l’encàrrec de fer de cirurgià de la Ciutadella de Barcelona. Poc després, el curs 1790-1791, és nomenat professor numerari amb la graduació de 4t mestre i s’ocupa de l’assignatura de Parts, Malalties de les Dones i els Nens i Venèries.

Torner Totosaus va ascendint de categoria en la seva carrera docent dins el claustre de professors fins arribar al grau de vicedirector l’any 1804, càrrec que és la màxima categoria del Reial Col·legi de Medicina de Barcelona perquè el de director, l’ostenta el director del Col·legi de Cirurgia de San Carlos a Madrid, en aquell moment Gimbernat.

Durant la guerra de la Independència, Torner ha de dimitir del seu càrrec però segueix professant com a representant del Col·legi a la ciutat de Mataró on s’ha traslladat l’escola. Quan les tropes franceses abandonen Barcelona, Torner torna a ser vicedirector.

Durant els anys de professor del Col·legi de Cirurgia, Torner té una activitat acadèmica molt notable. Tenim constància que presenta a les Juntes Literàries -sessions acadèmiques en què hi participen tots els professors del Col·legi i compten amb l’assistència dels alumnes- 11 observacions pròpies i 12 censures. A més, Josep Torner comenta els casos clínics que presenten altres professors i fa 23 intervencions en sessions en les què ell no és el ponent.

Josep Torner Totosaus té una jubilació benestant perquè en el temps que li arriba el moment de retirar-se, els professors del Col·legi de Medicina tenen graduació militar i participen d’una mutualitat que els permet continuar disposant del sou de catedràtic íntegrament.

JBM