Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Neix al si d’una família molt vinculada amb la Medicina amb avantpassats com els doctors Carles Francesc Ameller Clot, professor del Reial Col·legi de Cirurgia de Cadis en el segle XVIII o Ignasi Ameller Ros, catedràtic del Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona. També el seu pare, Josep de Calasanz Torner Ameller, havia estat metge de l’Hospital de la Santa Creu.

Miquel Torner comença els estudis de Medicina a Barcelona l’any 1940 i es llicencia el 1947. La seva vocació per la Cardiologia neix quan entra com alumne intern a la càtedra de Patologia Mèdica del prof. Francesc Ferrer Solervicens, on rep les primeres lliçons de Cardiologia de Joan Codina Altés. Quan el professor Joan Gibert Queraltó ve a ocupar la vacant que deixa la mort de Ferrer Solervicens, ell segueix com alumne intern i en llicenciar-se, s’incorpora al Servei de Cardiología que s’acaba de crear el mateix any 1947, coincidint amb Alfons Gregorich i Josep Maria Morató. El 1949, se’ls hi afegeixen Ignasi Balaguer Vintró i Josep Paravisini Parra, convertint-se en l’equip de fundadors de l’Escola de Cardiologia de l’Hospital Clínic. En els anys de creixement de l’Escola, Torner fa una estada com a metge assistent a l’Hôpital Edouard Herriot de Lyonen al Servei de Cardiologia que dirigeix pel professor Roger Froment amb qui es forma en el difícil art del diagnòstic clínic de les malformacions congènites.

Tot i que el director de l’Escola de Cardiologia és el professor Gibert Queraltó, Miquel Torner hi dedica una gran part de la seva vida professional tant com a metge i professor de Cardiologia com actuant de secretari encarregant-se de la tasca diària. El prestigi i impacte en el desenvolupament de la moderna Cardiologia catalana i espanyola han estat àmpliament reconeguts. Els estudis sobre l’electrocardiograma endocavitari del ventricle esquerre l’any 1950, és la primícia mundial que aporta l’Escola abans de ser legalitzada. Possiblement, el curs emblemàtic de l’Escola ha estat del de l’Electrocardiografia. L’ensenyament d’aquesta branca, la inicia Caselles de forma sistemàtica l’any 1952 amb Balaguer i amb el mateix Torner. Des d’aleshores, aquest curs s’ha continuat fent fins a l’actualitat com una activitat de les moltes que el Departament de Cardiologia de l’Hospital de Sant Pau manté des del 1971. Alumnes avantatjats en aquesta matèria són Bayés de Luna i Trilla Sánchez, que han continuat organitzant i dirigint els cursos d’electrocardiografia. L’Escola de Cardiologia està vinculada a l’Hospital Clínic encara que, des de l’any 1960, s’ubica al Centre de Lluita contra el Reumatisme, en un edifici nou situat al Port de Barcelona. Després, a principis dels anys 70, l’Escola de Cardiologia es trasllada a l’Hospital de Sant Pau, passant a una nova etapa on ja es pot practicar la Cirurgia Cardíaca i disposar d’UCI. En aquesta nova etapa, Torner forma un gran nombre de deixebles que ocupen la direcció dels quatre Serveis de Cardiologia dels centres més importants de Catalunya: Francesc Navarro López, Antoni Bayés de Luna, Jordi Soler Soler i Carles Gausí Gener. A més, són deixebles seus els responsables de les primeres càtedres de Cardiologia de les universitats catalanes.

Miquel Torner és el cardiòleg més expert del seu temps en el camp de les cardiopaties congènites. El 1959, es pioner en inaugurar el primer consultori cardiològic pediàtric de l’estat espanyol a la Maternitat Provincial i Institut de Puericultura de la Diputació de Barcelona.

Fundador i president de la Lliga espanyola contra la Hipertensió Arterial, Miquel Torner presideix l’Associació de Cardiologia i Angiologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i la Societat Espanyola de Cardiologia del 1971 al 1975. És membre de les Societats de Cardiologia de França, Mèxic, Argentina, Portugal, Itàlia així com de l’Associació Europea de Cardiologia Pediàtrica, entre d’altres. És, també, fundador i primer president de l’Associació Catalana d’Ajuda a la Cardiologia.

Elegit acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya des del 1993, on llegeix el discurs d’ingrés L’evolució de la cardiologia en els últims 45 anys, Miquel Torner és un conferenciant brillant i autor de nombrosos capítols de llibres de l'especialitat com Cardiologia, obra dirigida pels seus deixebles Jordi Soler i Antoni Bayés. També, Cardiologia Pediàtrica amb el cirurgià pediàtric PA Sánchez.

Casat amb Assumpció Montoya Ameller, un dels seus fills, Pelayo, és continuador de l’antiga nissaga mèdica, especialitzat en Cardiologia com el pare.

MBC