Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Actualitzacions

Dolors Aleu i Riera

Ahir, 6 de març es va presentar a Manresa el llibre Metgesses escrit per les doctores Anna Vidal i Cloti Morales. Rebobinant en el temps i a partir de les seves biografies, han vist com les respectives trajectòries professionals tenien molts punts coincidents, com dues vides paral·leles, esquitxades en molts casos per patrons masclistes. És per això que les han posat en contrast amb les vivències d’altres metgesses nascudes als anys cinquanta que, com elles, van estudiar i exercir en un món masculinitzat i amb absència de lleis dirigides a facilitar el seu encaix laboral i personal

Maria Cardona i Faura

Fa cent anys el 1925 es van llicenciar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona 112 metges, dels quals només eren dones tres: Maria Cardona Faura, Maria Dorotea Estiu Estiu i Maria Llabrés Piris. A la Galeria es troba a Maria Cardona, perquè va exercir a Barcelona com a endocrinòloga al costat del Dr. Rossend Carrasco Formiguera fins al 1933, quan esperava el segon fill, i després ho va fer de forma esporàdica fins que ho va deixar. Les altres Maria Llabrés (1904-1996) era de Ciutadella (Maó) i va ser la primera metgessa n'exercí la medicina a les Illes Balears, pionera com a maternologia i tocologia, no va deixar de treballar fins a la seva jubilació. I Maria Dorotea Estiu era de Buenos Aires (Argentina) i no se sap si va exercir com a metgessa.


Rosa Turu i Marsal

El projecte del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya i el CoMB en la recuperació de les orles antigues de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona continua. Les fotografies de les orles mostren les primeres metgesses de Catalunya. En aquesta ocasió és l’orla de la promoció de 1921 la metgessa Rosa Turu Marsal, on va ser l’única dona en llicenciar-se.


Francesca Casaponsa i Suñol

Gràcies a Pilar Salvatella s'ha pogut saber el lloc i la data exacta de defunció de la primera col·legiada a Girona que va treballar sempre en a l'àmbit rural.


Joan Navés i Janer

Immaculada Navés, filla del Dr. Joan Navés ha posat a l’abast del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (MHMC) la possibilitat d’accedir a la documentació que va preparar el seu pare per escriure unes memòries de tota la seva vida personal i professional. Publiquem una petita mostra de les fotografies que conté aquest valuós fons de Joan Navés Janer, entre moltes coses destacat traumatòleg, porter del RCD Espanyol i cirurgià militar en nombrosos camps de batalla durant la Guerra Civil.




Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.