Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Actualitzacions

Santiago Vivancos i Ferrés

L'article 'Metges candidats a Acció Catalana Republicana' del doctor Josep M Calbet, que s'ha de publicar a la revista 'Gimbernat', conté algunes caricatures d'entre les quals destaquem una: la d'aquest pediatre barceloní, a més de mestre, advocat, filòsof i estudiant insaciable, que destaca com a membre del Sindicat de Metges de Catalunya, s'implica en la política municipal com a regidor i, quan acaba la Guerra Civil, és detingut, empresonat i sotmès a un Consell de Guerra que el condemna a ser afusellat. Se l'acusa de pertànyer a Esquerra Republicana i a la maçoneria. L'aparició d'aquesta caricatura ens ha permès actualitzar els seus escrits, majoritàriament publicats al 'Butlletí del Sindicat de Metges de Catalunya' amb enllaços als originals igual que hem fet amb l'hemeroteca, inicialment inexistent.

Josep Trueta i Raspall

Al peu de la biografia de l'insigne cirurgià traumatòleg català, divulgador de la cirurgia de les ferides de guerra des de l'exili que ha d'emprendre amb la derrota republicana, hem incorporat l'àudio íntegre de la conferència extraordinària del professor Josep Trueta i Raspall que fa en una de les primeres visites que fa al país i, concretament a Girona. Amb el títol de «Records de trenta anys d’exercici de la Medicina a Anglaterra», el professor Trueta s'adreça a la professió mèdica gironina gràcies a l'acte que organitza l’Agrupació de Ciències Mèdiques de la Província de Girona a la seu del Col·legi de Metges de Girona, el dia 25 de febrer del 1972. L'Enregistrament l'ha conservat el Dr. Rodrigo Miralles i ens ha lliurat una còpia la seva vídua, la Dra. Maria Rull. Hem aprofitat l'oportunitat per afegir l'hemeroteca digital a les pàgines del doctor Trueta.

Marià Soria i Escudero

La consulta de la bibliografia històrica de les nostres institucions ens aporta algunes fotografies que ens ofereixen altres perspectives dels nostres metges i metgesses. En aquest cas, en el capítol d'Oftalmologia del llibre que es publica amb motiu de les 'Jornadas Conmemorativas del Cincuentenario del Hospital Clínico y Provincial. 1907-1957, ens ha animat a incloure aquest retrat del professor Sòria, pràcticament del seu darrer any de vida.

Lluís Claramunt i Furest

El col·laborador de la Galeria de Metges Catalans de Girona, el metge i historiador, Francesc Xavier Carreras de Cabrera, ens ha fet arribar aquesta magnífica fotografia, una de les més antigues en què es veu aquest metge santpolenc, establert a Barcelona i que, des de l'acabament de carrera, es dedica a la Salut Pública treballant al Laboratori de Microbiologia Municipal de Barcelona de finals del segle XIX. A la imatge, durant una de les seves estades a Sant Pol visita un nen afectat d'unes febres tifoides.

Salvador Vaquer i Sadurní

El senyor Josep Haro Haro, que havia estat alcalde de Campdevànol quan es va inaugurar el nou quiròfan de l'Hospital d'aquesta vila, ens ha escrit per esmenar la data del peu de fotografia que és del maig del 1979. Però, no sols hem fet això si no que l'hem convidat a posar noms als assistents a l'acte acompanyant el director mèdic i cirurgià, doctor Salvador Vaquer. El senyor Haro no sols ens ha identificat la majoria de persones que surten a la fotografia sinó que l'ha publicat al Facebook de Campdevànol demanant que l'ajudin a identificar els pocs que continuen essent un interrogant.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.