Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Actualitzacions

Jaume Ferran i Clua

Ampliació de les fonts sobre el Dr. Jaume Ferran i Clua.
El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) ha designat, aquest any que acaba 2021 com any Dr. Jaume Ferran i Clua (1851-1929). Aquest any es compleixen 170 anys del naixement d’aquest metge, que fou un destacat científic català creador de la vacuna contra el còlera. Per celebrar aquesta efemèride el CoMB ha publicat el llibre: “JAUME FERRAN I CLUA (1851-1929) en homenatge”. També ha produït l’exposició “La mirada microscòpica. Una vida al laboratori”, d’accés lliure a l’edifici del Col·legi de Metges de Barcelona. L’exposició fa una mostra d’aparells de laboratori, documentació i publicacions que pertanyen al Fons Jaume Ferran del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (MHMC). En la pàgina web del MHMC, també, s’ha creat una exposició virtual que intenta posar ordre en els materials que han sobreviscut i per això fem esment al que hi ha, com ha arribat i en quin estat es troba en mans de diferents institucions i particulars. L’objectiu final és deixar constància de l’arxiu de ciència i de la cultura material de la ciència del metge Jaume Ferran i Clua per tal d’afavorir la recerca sobre les seves activitats científiques.

Tomàs Ramon i Amat

El Dr. Armand Rotllan ha escrit i publicat el llibre "Tomàs Ramon Amat. Aspectes biogràfics del metge manresà i polític republicà (1901‐1937)". Una ampliació de la biografia d'aquest metge víctima dels franquistes durant la Guerra Civil.

Ramon Monegal i Cerdà

El Dr. Carles Hervás ha recuperat una peça molt rara i desconeguda. Es tracta del número 1 d’un projecte de revista, que sembla ser no va continuar, amb el nom: Actas de las sesiones médico-quirúrgicas de la Clínica del Dr. R. Monegal Cerdá de 1944. El Dr. Monegal va publicar-hi l’article: "Contribución al conocimiento de las hernias. Estudio estadístico sobre 826 intervenciones efectuadas en nuestra Clínica durante un período de 2 años”.

Francesc Jimeno i Vidal

Al Monestir de Banyoles els dies 4, 5 i6 novembre es farà una Col·loqui sobre l'Hospital de Guerra i la figura del Dr. Jimeno Vidal. Acta organitzat per l'Ajuntament de Banyoles, el Memorialdemocràtic i el Centre d'Estudis Comarcal del Pla de l'Estany.

Antoni Peyrí i Rocamora

La Dra. Ofelia Vega de la UNAM de Mèxic ha publicat l'article "Dermatología, de Antonio Peyrí Rocamora. Un libro para la enseñanza de la medicina en México" sobre el Dr. Antoni Peyrí Rocamora. La Galeria de Metges a prestat una de les fotografies del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya, concretament de l'orla de la Facultat de Medicina de 1911.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.