Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Actualitzacions

Pere Palau i Flaquer

Espontàniament, el senyor Joan Ramon Ivern Pinazo ens ha tramès el registre del llibre de baptismes de l'Església Parroquial de Sant Salvador d'El Vendrell on consta inscrit el del metge Pere Palau i Flaquer en data de 28 de maig 1816. A la Galeria ens constava erròniament el 1819 mentre que en la bibliografia es dóna com a any de naixement el 1817. Amb aquest document es corregeix un error i es coneixen dades familiars que hem afegit a l'anterior text biogràfic. El llibre digitalitzat per l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona dóna accés al llibre de baptismes de 1811 a 1819, i es pot comprovar que l'any 1817 no conté cap anotació del nen Pere Palau Flaquer.

Jaume Queraltó i Ros

Una vegada més, quan ens apropem a un personatge històric per incloure'l a la Galeria de Metges Catalans, com ha estat el cas del catedràtic d'Higiene de la Universitat de Barcelona, el granadí Rafael Rodríguez Méndez, la recerca documental i hemerogràfica ens ha acostat a un altre, a un dels grans higienistes que ha tingut Catalunya: Jaume Queraltó Ros. Dos metges units per una mateixa especialitat, la Higiene i la Salut Pública, que els duu a ser membres del Comitè Executiu del Primer Congrés Nacional Internacional de la Tuberculosi que se celebra a Barcelona però que, a la vegada, els enfronta políticament i nacionalment fins a acabar amb el desterrament del jove Queraltó tot i recórrer als Tribunals, un conflicte evident com es mostra a l'hemeroteca d'ambdós metges.

Felipe ''Pipe'' Sánchez i Babot

Enguany se celebren els 75 Anys de la Travessia del Llac de Banyoles amb una sèrie d'actes als quals enllacem des de l'apartat de 'Links de Referència', que acabem d'actualitzar. La notícia ens ha arribat del nostre col·laborador i corresponent de Girona i Banyoles, el Dr. Francesc Xavier Carreras Cabrera. També, ens ha tramès la fotografia que encapçala aquesta entrada, gentilesa del Club Natació Banyoles, que ens mostra el moment en què el metge gironí Felipe "Pipe" Sánchez Babot -promotor i nedador de la 1ª Travessia- recull el trofeu com a guanyador de la cursa de 1944.

August Castelló i Roca

La divulgació de la recent publicació de les pàgines biogràfiques que hem dedicat a aquest pioner i impulsor de la Medicina de Muntanya espanyola del segle XX, ha generat algunes aportacions espontànies com les del Sr. Pere Rodes, ampliant-nos els apartats de bibliografia, obra pròpia i hemeroteca. Igualment, hem comptat amb la col·laboració del Dr. Eduardo Garrido, que també ens ha puntualitzat algunes dates alhora que ens ha cedit, entre altres, la imatge que encapçala aquesta nota en la qual es veu el metge August Castelló i Roca entre els membres que integren la Preselecció de l'Expedició Espanyola als Andes de l'any 1961.

Joan Riera i Vaquer

Novament, la col·laboració amb l'Arxiu Municipal de Sant Pol de Mar (AMSPM) ens permet actualitzar les pàgines biogràfiques d'aquest metge santpolenc, Joan Riera Vaquer, un especialista en Electroteràpia i Radioteràpia que -juntament amb el verterinari Francesc Sugranyes- és creador dels sèrums antituberculosos SAT al nostre país. És, també, un emprenedor de principis del segle XX, capaç de crear un Institut Fisioterapèutic just quan acaba de llicenciar-se en Medicina i Cirurgia. Després, es doctora amb premi extraordinari a la Universitat Central de Madrid el desembre del 1920 i, ara, l'Arxiu ha puntualitzat algunes dades i ens ha enviat una còpia de l'expedient del doctorant Joan Riera Vaquer.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.