Joan Solsona i Conillera
La concreció de dades i dates, els comentaris d'anècdotes o els lliuraments d'imatges tot sovint apareixen espontàniament a través de la bústia d'aportacions de la Galeria. Així ha estat amb la Família Pascual i Roca Solsona, nebots del metge militar i internista Joan Solsona i Conillera, biografia ja abundant en imatges i, ara encara més, amb la fotografia que encapçala aquesta nota, on es veu el doctor Solsona posant amb el seu equip mèdic i sanitari de l'Hospital Militar del Marroc on serveix durant la Guerra Civil i una altra on posa amb l'uniforme de metge militar.
Maria Elena Maseras i Ribera
És habitual que quan es fa la cerca de documents i imatges d'un metge o metgessa per incloure'l a la Galeria, se'n troba també d'altres personatges que ja es van incloure anteriorment. És el cas de la doctora Elena Maseras i Ribera, la primera dona que estudia una carrera universitària a l'Estat espanyol, que es llicencia en Medicina el 1872 i que -després de molt de temps i moltes traves- aconsegueix doctorar-se a Madrid el juny de 1882 per, finalment, dedicar-se al Magisteri. Durant temps, buscàvem alguna altra imatge i, aquests dies, preparant les pàgines dedicades a un dels metges d'aquesta nissaga mèdica, Miquel Maseras i Ribera, hem localitzat una foto grafia de la germana.
Joan Solsona i Conillera
No fa gaire temps que hem publicat les pàgines dedicades al metge militar Joan Solsona i Conillera però, ara, informem de l'actualització iconogràfica que acabem de fer gràcies a la localització de la família. El seu nebot, el metge Rossend Camon Solsona, ens ha aportat unes interessants imatges que ens mostren diferents moments que el doctor Solsona passa al Marroc, altres amb la família o a la seva consulta. És una il·lustració de quaranta anys de la vida d'un metge des del 1930 al 1970. És, també, el cas de les pàgines dedicades al cardiòleg barceloní Enric Juncadella de Ferrer, publicades aquest mes de febrer i ampliades després de localitzar la seva família i rebre alguns retrats que il·lustren la faceta familiar del doctor Juncadella.
Pere Martínez i García
També fa pocs dies que recuperàvem la figura d'un pioner de la Pediatria al nostre país, Pere Martínez Garcia, catedràtic a qui malgrat que la Guerra Civil trunca la carrera, les dificultats no impedeixen deixar un notable estol de deixebles al darrere, entre els que també hi ha el seu fill, el també pediatre Pere Martínez López. Gràcies a ell i a les magnífiques fotografies que ens ha enviat, no tan sols coneixem millor Pere Martínez Garcia sinó que també ens apropa al seu Servei de Pediatria on els seus petits pacients, el dia de Sant Pere de cada any, li regalen una festa per celebrar la seva onomàstica.
Lluís Noguer i Molins
Alguns redactors de les biografies que anem incloent a la Galeria de Metges Catalans, al cap d'un temps, rellegeixen els texts que van enviar-nos inicialment i els completen en llegir nova bibliografia que permet aprofundir en el personatge. Així, ha passat quan Miquel Bruguera ha llegit l'article dels doctors Simón Tor i Simón Castellví perquè aporta més llum a la biografia del professor Lluís Noguer Molins, l'autor d'un dels llibres de Medicina més editats a Espanya i que s'ha mantingut vigent durant més temps. La imatge que encapçala aquesta actualització il·lustra la presència de Lluís Noguer en un homenatge que es ret a Lluís Daufí.
Suggeriments i participació
Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.