Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge Melcior Vaquer que, al voltant del 1915, crea una petita clínica a Campdevànol, la Clínica Vaquer, per atendre la necessitat d'assistència dels accidents de treball i que, anys més endavant, es converteix en un hospital comarcal d’excel·lent nivell. Salvador Vaquer acaba el batxillerat a Ripoll per començar els estudis de Medicina a la Universitat de Barcelona el 1936 però els ha d’interrompre quan esclata la Guerra Civil i els reprèn el 1940. Fa la guerra en un equip medicoquirúrgic de les Brigades Internacionals radicat a Valencia, format per metges americans que l’alliçonen i li permeten adquirir una notable experiència en els camps que més tard escull com a la seva especialitat, la Cirurgia i Traumatologia.

La seva activitat durant la Guerra Civil li comporta l’expulsió de la Facultat de Medicina però és readmès gràcies a l’amistat que té amb un alferes provisional. Es llicencia el 1944 amb notes excel·lents i, l’any següent, ja exerceix com a cirurgià i traumatòleg tot i que, fins al 1962, té també una plaça oficial de pediatre consultor per a les comarques del Ripollès i la Cerdanya.

Al principi, la seva pràctica professional és de Cirurgia General en l’àmbit rural ja que, tot sovint, s’ha de desplaçar a les cases de pagès aïllades carregat amb ell el seu aparell de Raig X portàtil. Repara les fractures òssies amb una immobilització i fins i tot fa intervencions quirúrgiques urgents a casa del malalt. Com que són els temps del maquis a les comarques pirinenques, Salvador Vaquer intervé amb freqüència per curar ferits, tant guerrillers com guàrdies civils. Pels seus mèrits, rep la Creu de Mèrit de la Guàrdia Civil el 1981.

El 1958, el doctor Vaquer i Sadurní és cap dels serveis de Cirurgia i Traumatologia de l’Hospital de Campdevànol i alhora dóna suport al Dr. Cosp, el cirurgià de l’Hospital de Puigcerdà. Per mantenir-se al corrent en la seva especialitat, un cop per setmana fins que es jubila, es desplaça a Barcelona a l’Hospital de Sant Pau on, a més d’assistir a les sessions clíniques, hi col·labora quirúrgicament.

El 1976, Salvador Vaquer és nomenat director mèdic de l’Hospital de Campdevànol, activitat que compagina amb la de cap de servei de Cirurgia fins a la seva jubilació el 1991, moment en que es converteix en assessor de la direcció del centre. El 1992, el Conseller de Sanitat el designa membre del Consell de Direcció de la Regió Sanitària 4 de Girona, càrrec que manté fins a la seva defunció.

Interessat pels temes de caràcter social i cultural, és un dels pioners del Rotary Club del Ripollès. Vaquer és promotor del Festival Internacional de Música de Ripoll. President de l’Associació Comarcal per a la Promoció de Minusvàlids, vicepresident de l’Associació d’Amics dels Monestirs del Ripollès i president del 1r Simposi d’Història de la Medicina dels Països Catalans celebrat a Ripoll el 1989. L’any 1981, com a representant del partit centrista es presenta a les eleccions al Parlament de Catalunya. Continuador dels negocis familiars, Salvador Vaquer és propietari de la subministradora d’electricitat Elèctrica Vaquer amb seu a Ripoll. El 1993, és distingit amb la medalla President Macià.

EMP