Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Actualitzacions

Pere Esquerdo i Esquerdo

Una altra actualització que ens arriba amb la generosa col·laboració del doctor Carles Hervàs i la tramesa d'aquesta Inusual recepta que estén el doctor Pere Esquerdo en format de postal publicitària de la seva clínica del carrer Provença 342 de Barcelona amb un plànol de l'Eixample i una miniatura de l'edifici al mateix temps que escriu de puny i lletra la seva prescripció de medicaments. La postal ha estat utilitzada i duu el segell de la Farmàcia del Dr. Pou a Solsona. Avinentesa que ens ha obligat a revisar el contingut biogràfic, bibliogràfic i d'obra pròpia a més d'incloure una selecció d'articles per a l'hemeroteca que, entre altres, ens ha descobert una vinyeta caricatura dedicada al 'Bisbe de la Medicina', que recomanem que visiteu. L'ocasió ens ha dut a actualitzar també la del seu germà més petit, el cirurgià Àlvar Esquerdo. [Arxiu Dr. Carles Hervàs]

Bonaventura Carreras i Peralta

És inevitable que, mentre es prepara una biografia, se n'hagi de revisar alguna altra i així ens ha passat amb la nissaga d'oftalmòlegs gironins, els Carreras. En preparar la del catedràtic Bonaventura Carreras Duran, hem hagut d'ampliar la del pare, fill d'un indià de Begur emigrat a Cuba que torna quan ell té cinc anys. Fets els estudis a Barcelona i a París, s'estableix a Girona on exerceix una cirurgia ocular de gran nivell. Però, Bonaventura Carreras Peralta és molt més que un metge: és promotor de la gimnàstica i un afeccionat a la música que crea cobles i orfeons. I encara més, és un alcalde accidental durant llargues temporades a finals del segle XIX i diputat provincial des del 1901 fins al 1906, que mor. Destaca per les seves obres i també per la seva personalitat, forta, honesta i més donada a l'acció que no pas al protagonisme.

Francesc Coll i Turbau

Una altra actualització a partir de les biografies dels metges Carreras, la nissaga d'oftalmòlegs gironina, és la d'aquest cirurgià de gran prestigi, casat amb una de les filles de l'iniciador de la nissaga. Com el seu sogre, Francesc Coll Turbau és, a més, un home clau de la política catalanista del primer terç de segle a Girona, alcalde en diferents períodes i president de la Secció de Girona del Col·legi de Metges de Catalunya que es crea el 1934. Aquesta actualització aporta algunes dades i dates a més d'un parell de fotografies com la que encapçala aquesta entrada, l'alcalde de Girona durant un acte públic.

Salvador Cardenal i Fernàndez

Una actualització en profunditat d'una altra de les primeres cinquanta biografies que inauguraven la Galeria l'abril del 2012. Especialment, ampliem la bibliografia i l'obra pròpia amb enllaços a documents que recomanem per saber de la importància d'aquest cirurgià nascut a València però fet a Barcelona. Visiteu el catàleg de 'Clínicum', la Casa de Curació Quirúrgica del Doctor Cardenal, document que ens mostra no sols la clínica en tota la seva esplendor, també ens explica el seu funcionament. Incorporem una selecció hemerogràfica, un petit recull però que dóna una bona idea de la gran importància del Doctor Cardenal, una importància que mostrem amb les imatges que hem localitzat dels diferents homenatges de què és objecte al llarg de la seva vida, com el de la fotografia superior.

Josep Ribera i Sans

Hem localitzat aquesta fotografia de l'Orla de la Facultat de Medicina de Madrid del catedràtic dels Cursos 1r i 2n de Clínica Quirúrgica, el tivissenc Josep M Ribera i Sans, un pioner de la Cirurgia Pediàtrica reconegut arreu del país. Es tracta de la fotografia més antiga que tenim del profesor Ribera Sans.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.