Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Actualitzacions

Francesc Juanich i March

Aquest passat dia 9 de febrer, la Galeria de Metges Catalans ha estat notícia en dues publicacions de comarques. Una amb motiu de la presentació de la Galeria a la Delegació Comarcal del Vallès Oriental, Ara Granollers destaca el metge granollerí Francesc Juanich. L'altra, la revista La Comarca d'Olot avança que ben aviat el metge Evelí Barnadas s'inclourà a la Galeria de Metges i ens avança la figura d'aquest prohom olotí. Us recomanem la visita d'aquestes notícies i de molts altres que es venen publicant des que el 25 d'abril del 2012 es va presentar al públic la Galeria de Metges Catalans.

A punt de complir-se cinc anys, visiteu l'arxiu anual des de la banda de navegació dalt d'aquesta pàgina, des de NOVETATS/Recull de Premsa.

www.galeriametges.cat/recull_premsa.php

Francesc Dalmau i Norat

Una vida d’èpica - Francesc Dalmau: el doctor de Palamós, un vídeo editat en dues parts per Ràdio Palamós amb la col·laboració de l’historiador tarragoní Francesc Marco Palau, autor del llibre ‘’Francesc Dalmau. De Normandia a Palamós”, publicat per la Fundació Josep Irla el 2015. Aquests vídeos ens mostren el doctor Francesc Dalmau Norat, un metge empordanès amb una història d’èpica vinculada a la Segona Guerra Mundial i al catalanisme del segle XX, un personatge singular, valent i lluitardor que val la pena descobrir gràcies a unes imatges inèdites i de la seva pròpia veu. Agraïm la tramesa al nostre col·laborador Francesc Marco.

Alfons Trias i Maxencs

No hi ha un sense dos i una aportació, en genera una altra. Així ha estat en comunicar la inclusió d’unes fotografies inèdites a l’espai biogràfic del Dr. Alfons Trias i Maxencs a la seva família. La seva néta, Paloma Trias, ens ha enviat dues fotografies: una de 1916, on el jove estudiant fa una classe pràctica a l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya. L’altra del 1918 correspon a un grup d’estudiants i professors que han participat al II Congrés Universitari Català. Sens dubte, una instantània històrica que desconeixíem del futur pediatre, estudiant brillant i compromès amb la professió, la llengua i el país.

Wifredo Coroleu i Borràs

La família Coroleu Lletget ens ha cedit digitalment diverses imatges que il·lustren la seva intensa vida acadèmica i, també, la pau familiar de l'avi. Destaquem les fotografies de l'expedició mèdica a Alemanya que emprenen un nombrós grup de metges i farmacèutics espanyols l'agost de 1925. Amb ells, un grup d'il·lustres metges catalans que viatgen per lliurar els seus treballs de recerca: el descobridor de la vacuna del còlera Jaume Ferran, el cirurgià Manuel Corachán, el president de l'Acadèmia Frederic Corominas, el dirigent de Metges de Catalunya Josep Moll Gimferrer i, entre d'altres, el doctor Turull. Una sèrie d'imatges que il·lustren una època daurada de la nostra Medicina.

Alfons Trias i Maxencs

Les fotografies del metge, dirigent del Sindicat de Metges de Catalunya i, també, artista Alfons Trias i Maxencs són escasses i de quan era molt jove. Ara, gràcies a l'Arxiu B. Xifré Morros, podem mostrar un doctor Trias Maxencs gairebé desconegut que ens el mostra alt, robust, afable i distès entre els membres d'Art Vivent durant l'acte d'homenatge que el grup dedica a l'artista i marxant d'art B Xifré Morrós.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.