Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Actualitzacions

Lluís Comenge i Ferrer

No fa gaire presentàvem un dels retrats gairebé desconeguts de la pinacoteca mèdica que conserva la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, un fons que està divulgant a la seva seu quan es visita però, també, obertament a través de la seva "Revista de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya". El seu darrer número ens presenta dues novetats en una: per una banda, un magnífic retrat del microbiòleg i higienista, a més de molt notable periodista mèdic i historiador de la Medicina, Lluís Comenge i Ferrer. De l'altra, l'autoria d'aquesta pintura a l'oli que es tracta –ni més ni menys- que d'una obra del descobridor de la vacuna contra el còlera i impulsor de la medicina de laboratori: el doctor Jaume Ferran i Clua, una altra biografia de la Galeria que properament actualitzarem. En aquesta actualització s'ha inclòs l'hemeroteca, s'ha precisat alguna dada biogràfica i ens ha aparegut una fotografia que, malgrat la baixa qualitat, testimonia l'assistència d'alguns metges barcelonins a la conferència del metge madrileny Ortega-Morejón.

José Miguel i Martínez

Des d'ara, l'espai iconogràfic del doctor José Miguel-Martínez -primer anestesista de l'Estat, de qui no teníem gaires imatges- compta amb unes fotografies inèdites de l'any 1953 en què, el maig, participa I Congrés de la Societat de Cirurgia del Mediterrani Llatí que se celebra a Barcelona, esdeveniment en què aquesta Societat l'imposa la seva insígnia. Al setembre, participa en la I Reunió Nacional d'Anestèsia -en el marc del III Congrés Nacional de Cirurgia- que té lloc a Granada. Tenim, també, dues noves caricatures. En una, se'l dibuixa molt jove, com a membre de l'Estudiantina de la Facultat de Medicina de Barcelona cap a l'any 1925. En l'altra, Miguel "condueix" l'OMO, l'aparell anestèsic que ell mateix idea i fabrica a Barcelona del 1952. Tot, gràcies a la contribució d'un altre anestesista, patró del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya i col·laborador nostre: el doctor Carles Hervàs i Puyal.

Dionís Montón i Raspall

L'aportació de l'arxiu fotogràfic del Dr. Carles Hervás ha ampliat la col·lecció d'imatges que conté l'espai de Dionís Montón Raspall, format a Anglaterra, esdevé pioner de l'Anestèsia moderna a Catalunya. Es tracta d'una interessant conversa entre especialistes durant el I Congrés de la Societat de Cirurgia del Mediterrani Llatí que té lloc a Barcelona el maig del 1953. D'esquerra a dreta: els cirurgians Antoni Llauradó Tomàs i Joan Puig-Sureda, el doctor Raspall i un dels fills metges del doctor Llauradó. Barcelona, maig 1953. Es pot ampliar informació a les pàgines d'aquests emblemàtics cirurgians del segle XX.

Josep Sarró i Condeminas

Gràcies a l’aportació iconogràfica del cirurgià Manuel Sarró i Palau, podem conèixer millor com era el doctor Josep Sarró i Condeminas, el dermatòleg que introdueix el tractament amb ''Neo-salvarsan'' en els malalts de sífilis a Catalunya. Les imatges que s'ens han cedit digitalment ens el mostren encara adolescent, amb vestit típic de tarragoní o de militar. També, del jove que es llicencia el 1922 i en els seus primers anys d’exercici dermatològic a la seva consulta privada, passant hores al despatx o al laboratori per ampliar coneixements i donar el millor tractament als seus pacients. A més, però, l’arxiu familiar conserva els dibuixos i caricatures dels artistes coetanis del pare, probablement, potser, pacients seus. Una d’aquestes làmines ens mostra el doctor Sarró Condeminas fent un rentat urològic a un malalt sifilític mentre que en una, el metge no té mà dreta perquè l’autor la converteix en una xeringa o en unes pinces! Depèn del cas...

Josep Fontbona i Ventosa

El contacte amb l’historiador i crític d’art Francesc Fontbona, que ja ens havia cedit unes imatges inèdites del catedràtic Josep Maria Bartrina, com a estudiant d’art, ens permet mostrar unes fotografies familiars del seu oncle Josep Fontbona i Ventosa, un excel·lent clínic de la Barcelona de la primera meitat del segle XX i president del Col·legi de Metges de Barcelona entre 1931 i 1933 que, per la seva notable labor al capdavant de la institució, és nomenat president honorífic en deixar el seu mandat, moment que gràcies a aquesta aportació familiar també passa a formar part de l’espai biogràfic de Josep Fontbona. També, una fotografia de 1957 de “La flor del mal”, una obra de l’època blava de Picasso que el pintor regala al metge català per guarir-lo d’una malaltia venèria acabat de tornar de París.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.