Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Actualitzacions

Pelai Vilar i Canales

La consulta del dossier sobre els "Metges catalans exiliats a Mèxic, obra realitzada i conclusions d’estudi", que publica el metge i historiador Antoni Puche Manaut a la revista "Dovella", ens ha regalat la troballa d’una fotografia que ens mostra l’autor amb dos metges catalans exiliats després de la Guerra Civil. Són els doctors Albert Folch Pi i Pelai Vilar Canales, que ja fa molt de temps que hi té unes pàgines biogràfiques dedicades des de fa bastant de temps per com a reconeixement a la seva notable tasca com a otorinolaringòleg català que es converteix en un dels especialistes més prestigiosos del país mexicà.

Miquel Arcàngel Fargas i Roca

Una de les primeres biografies que es van publicar a la Galeria de Metges Catalans és la del "mestre Fargas", el pare i l'impulsor de la Ginecologia com a especialitat i un pioner de la Cirurgia moderna juntament amb Salvador Cardenal i Àlvar Esquerdo. Ara, és una de les primeres biografies en què s'ha revisat el text, no tan sols aportant més informació sinó que també s'han inclòs unes quantes imatges que fa temps que veníem recollint com retrats de quan era un jove estudiant de Medicina, un dibuix de Ramon Casas i un quadre que encapçala aquesta nota que correspon a la donació de la doctora Cecília Liñan al Museu d'Història de la Medicina de Catalunya, que il·lustra una operació ginecològica del 1885 del mestre Fargas i el seu equip. També, s'ha ampliat la bibliografia, l'obra pròpia, els enllaços de referència i s'ha fet una selecció de les notícies, articles i referències que protagonitza Miquel Arcàngel Fargas i Roca.

Joan Gibert i Queraltó

L'aportació iconogràfica que ens ha fet el doctor Pelayo Torner i Montoya, col·laborant en donar contingut a les pàgines que acabem de dedicar al seu pare, el cardiòleg Miquel Torner i Soler, ens ha acostat a la figura del seu mestre, el catedràtic Joan Gibert i Queraltó de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, en lliurar-nos algunes imatges com la que encapçala aquesta entrada en què mestre i deixeble -ambdós creadors de l'Escola de Cardiologia de Barcelona- conversen durant la celebració d'un acte.

Joan Baptista Foix i Gual

La consulta de la "Història gràfica de la Sanitat catalana. L'aigua com a agent terapèutic", obra de Joan Pujol i Ros publicada a Gimbernat el 2007, ens ha proporcionat la fotografia d'aquest catedràtic del Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona, traductor i divulgador de nombrosos articles mèdics estrangers durant més de la meitat del segle XIX, un personatge rellevant de la Medicina catalana a qui no vam poder il·lustrar amb la seva fotografia i vam recórrer a la portada d'una de les seves publicacions. Ara, però, el seu retrat, anterior a l'any 1865, és potser una de les fotografies més antigues que tenim al web. L'ocasió ens ha animat a actualitzar la biografia amb algunes dades i/o puntualitzacions que ens ha aportat la consulta de l'hemeroteca digital, un apartat que no disposava en ser dels primers metges de la Galeria i, ara, ja és consultable.

Joan Viura i Carreras

La Galeria de Metges Catalans és en si mateixa una font d’informació. L’atzar i la recerca, amb les més de 600 biografies il·lustrades que conté, ens obliguen a actualitzar continguts i peus d'imatges com en aquesta fotografia que també il·lustra la biografia destacada d'avui on es veu grup de gent posa a l’Hotel Mont Calvari d’Arenys de Mar als anys 1920 -crèiem-. Pocs dubtes en identificar les figures dels mestres Salvador Cardenal i Pere Esquerdo des del primer moment. Ara, però, sabem que hi són Josep Maria Bofill i Joan Viura, a qui a més d'aquesta imatge, n'hem inclòs altres perquè quasi no en tenia: entre companys després de la conferència del metge i historiador madrileny Luís Ortega-Morejón del 1911. Una de 1916, en què Viura és a Cambrils durant el descobriment d'una placa commemorativa del centenari de la mort de Gimbernat. Finalment, la que encapçala aquest text perquè Viura és un dels assistents a l’homenatge que es ret al nostre darrer biografiat: Francesc de Pàdua Calbetó i Roget en complir vint-i-cinc anys com a Delegat de Medicina del Districte del Maresme el mes de març del 1916.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.