Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Estudia a Barcelona, llicenciant-se en Medicina el 1807. Deixeble de Francesc Carbonell i Bravo, llegeix l’elogi necrològic del seu mestre dos anys després de la seva mort. Un cop metge, és ajudant de Francesc Piguillem en les seves campanyes de vacunació contra la verola. Més endavant, posa la primera vacuna de la verola procedent d’Anglaterra al seu domicili del carrer Petrixtol núm. 13, com consta en els anuncis que publica al Diari de Barcelona i a d'altra premsa de la ciutat, que també crida a la vacunació gratuïta dels pobres a casa del doctor Foix. El 1832, col·labora amb el metge naturista i catedràtic d'Entomologia, Marià de la Pau Graells, en l’obtenció de la salicina, principi actiu que s’extreu de l’escorça del salze que es considera el precursor natural de l’aspirina.

Metge militar en la Guerra contra el Francès, serveix sota les ordres del general Manso. L’any 1814, acabada la guerra, renuncia a l’exèrcit i es posa a estudiar amb Francesc Junoy, catedràtic i vicedirector del Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona. El 1820, per concurs, guanya el càrrec de catedràtic supernumerari d’aquest Col·legi tot i que, el 1924, quan els liberals perden el poder, Foix i Gual és separat de la càtedra. Un any més tard, és reintegrat a la de Terapèutica General, Matèria Mèdica i Art de Receptar, plaça que manté fins al 1863 quan sol·licita la jubilació i és substituït per Narcís Carbó.

Pertany i ocupa diferents càrrecs a la Reial Acadèmia d’Arts i Ciències de Barcelona per elecció des del 1808, és membre de la Societat Econòmica d’Amics del País de Barcelona i és president de la Secció de Permanent de Numeraris. Redactor del Periódico de Salut Pública de Cataluña, s’encarrega de traduir els articles publicats a les revistes estrangeres. Membre de la Reial Acadèmia de Medicina, Joan Baptista Foix és nomenat secretari de la correspondència estrangera des del 1831, càrrec que ocupa en diferents biennis fins al 1848. Dos anys abans, en seu acadèmica ha llegit la memoria Breve reseña del origen, progresos y estado actual de la Materia Médica.

La seva obra publicada, ressenyada en l’apartat d’Obra Pròpia d’aquest web, està dedicada als seus estudiants. Algunes treballs són traduccions en les que incorpora idees seves alhora que en treu d’altres de l’autor. Alguna de les seves obres arriben a veure tres edicions tot i que el contingut de les diferents impressions no difereix tant de l’inicial. Tot i així, Joan Baptista Foix i Gual sovinteja les publicacions generals i especialitzades per la nova edició o reedició dels seus llibres. L'any 1820, publica a Diario de Barcelona un sonet sense títol, l'únic que se li coneix, que comença amb Miraba del Olimpo alto, estrellado... i s'adreça a Santa Teresa d'Àvila, a la qual atribueix haver estat la inspiració que ha fet a Ferran VII jurar la Constitució.

MBC