Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Arxiu

Galeria de Metges Catalans no serà mai paritària

La professió mèdica és cada vegada més femenina, més de la meitat dels metges col·legiats a Barcelona són dones. Els professionals dedicats a la medicina, i com en altres professions científiques, les dones han hagut de lluitar per aconseguir el seu dret aestudiar, a poder exercir la seva professió i al seu lloc en el món laboral. Les reivindicacions s’han anat assolint lentament al llarg de la història i encara està en procés.

Aquesta és una realitat que es reflecteix en el baix percentatge de dones en la professió mèdica i en l’excel·lència professional al llarg de les dècades. La Galeria de Metges Catalans és una mostra, des de gener de 2021 fins a gener de 2023 només hem publicat la biografia de deu metgesses, les quals suposen el 10% del total d’aquest període.

Metgesses pioneres en la professió en les dècades dels trenta, quaranta i cinquanta com Encarnació Tuca Nasarre, Marina Soliva Corominas, Francesca Nadal Gimferré, Àngels Badell Suriol i Concepció Pifarré Sanahuja. La resta són metgesses que han destacat en la seva vida professional i acadèmica i malauradament han tingut una mort prematura com Blanca Farrús Lucaya, M. Teresa Gallart Gallart, Carme Altisent Roca, Isabel Illa Sendra, i Amàlia Lafuente Fló.


Les metgesses amb els seus companys d’especialitat: Blanca Farrús i M. Teresa Gallart a l’Hospital Clínic; Amàlia Lafuente al Departament de Farmacologia a la Universitat de Barcelona; Isabel Illa en un dels pavellons de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; i Carme Altisent al jardí de l’Hospital Vall d’Hebron

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA NENA EN LA CIÈNCIA

El dia 11 de febrer va ser el DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA NENA EN LA CIÈNCIA, per aquest motiu recordem a la Dra. Maria Oliveras i Collellmir (Argelaguer (Garrotxa), 06/09/1910 – Barcelona, 05/11/2009). La primera metgessa anestesiòloga catalana, formada en la seva especialitat a la Universitat d'Oxford l'any 1946.

Maria Oliveras explica en l'entrevista de la Memòria de la professió que va fer el 2009, va estudiar medicina a principi del Franquisme i malgrat, la difícil situació per les dones en aquest període va aconseguir exercir la seva professió a l'Hospital Clínic i a centres privats com la Clínica Dexeus fins al 1963.

Josep M. Carrera Macià a la Memòria de la Professió




El Dr. Carrera explica la seva experiència com a estudiant a la facultat de medicina de Santiago de Compostel·la, l’especialització en medicina perinatal a l’Uruguai, i la vida laboral en l’atenció ginecològica privada a l’Institut Universitari Dexeus a Barcelona.



El Dr. Josep M. Carrera a l’Institut Universitari Dexeus

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.