Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Arxiu

Miguel Ángel Asenjo Sebastián a la Memòria de la Professió

L’entrevista al doctor Miguel Ángel Asenjo és el quart lliurament de la Memòria de la Professió.

Antoni Castells Rodellas a la Memòria de la Professió

L’entrevista al dermatòleg Antoni Castells és el tercer lliurament de la Memòria de la Professió.

Galeria de Metges Catalans no serà mai paritària

La professió mèdica és cada vegada més femenina, més de la meitat dels metges col·legiats a Barcelona són dones. Els professionals dedicats a la medicina, i com en altres professions científiques, les dones han hagut de lluitar per aconseguir el seu dret aestudiar, a poder exercir la seva professió i al seu lloc en el món laboral. Les reivindicacions s’han anat assolint lentament al llarg de la història i encara està en procés.

Aquesta és una realitat que es reflecteix en el baix percentatge de dones en la professió mèdica i en l’excel·lència professional al llarg de les dècades. La Galeria de Metges Catalans és una mostra, des de gener de 2021 fins a gener de 2023 només hem publicat la biografia de deu metgesses, les quals suposen el 10% del total d’aquest període.

Metgesses pioneres en la professió en les dècades dels trenta, quaranta i cinquanta com Encarnació Tuca Nasarre, Marina Soliva Corominas, Francesca Nadal Gimferré, Àngels Badell Suriol i Concepció Pifarré Sanahuja. La resta són metgesses que han destacat en la seva vida professional i acadèmica i malauradament han tingut una mort prematura com Blanca Farrús Lucaya, M. Teresa Gallart Gallart, Carme Altisent Roca, Isabel Illa Sendra, i Amàlia Lafuente Fló.


Les metgesses amb els seus companys d’especialitat: Blanca Farrús i M. Teresa Gallart a l’Hospital Clínic; Amàlia Lafuente al Departament de Farmacologia a la Universitat de Barcelona; Isabel Illa en un dels pavellons de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; i Carme Altisent al jardí de l’Hospital Vall d’Hebron

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA NENA EN LA CIÈNCIA

El dia 11 de febrer va ser el DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA NENA EN LA CIÈNCIA, per aquest motiu recordem a la Dra. Maria Oliveras i Collellmir (Argelaguer (Garrotxa), 06/09/1910 – Barcelona, 05/11/2009). La primera metgessa anestesiòloga catalana, formada en la seva especialitat a la Universitat d'Oxford l'any 1946.

Maria Oliveras explica en l'entrevista de la Memòria de la professió que va fer el 2009, va estudiar medicina a principi del Franquisme i malgrat, la difícil situació per les dones en aquest període va aconseguir exercir la seva professió a l'Hospital Clínic i a centres privats com la Clínica Dexeus fins al 1963.

Josep M. Carrera Macià a la Memòria de la Professió
El Dr. Carrera explica la seva experiència com a estudiant a la facultat de medicina de Santiago de Compostel·la, l’especialització en medicina perinatal a l’Uruguai, i la vida laboral en l’atenció ginecològica privada a l’Institut Universitari Dexeus a Barcelona.El Dr. Josep M. Carrera a l’Institut Universitari Dexeus

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.