Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Arxiu

Recuperació de la "Memòria de la professió" amb Pere Miret Cuadras

La Galeria ha recuperat Memòria de la professió. Aquest és un projecte que va començar l’any 2002 i es va aturar el 2009. Durant aquests anys es van publicar disset entrevistes en format paper adjuntes la revista del CoMB Servei d’informació col·legial-SIC. La Galeria reprèn el projecte amb el mateix nom Memòria de la professió i format digital en una nova pestanya.

Les entrevistes es publicaran periòdicament i el primer entrevistat és el doctor Pere Miret Cuadras [Accés a l'entrevista], expert en tuberculosi amb més cinquanta anys d’experiència en el seu tractament.


Pere Miret (tercer per l’esquerra) el dia que va rebre el Premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona, 2013.
Pere Miret (tercer per l’esquerra) el dia que va rebre el Premi a l’Excel·lència Professional del
Col·legi de Metges de Barcelona, 2013.

Presentació del llibre "Francesca de Barcelona" la història d'una de les primeres dones cirurgianes a la Barcelona del segle XIV

El dijous 3 de novembre a les 18.30 hores es presenta a la Sala d'actes del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB).

L’escriptora Laia Perearnau és l'autora d'aquesta novel·la històrica sobre la llevadora i cirurgiana Francesca de Barcelona, que va exercir obertament a Barcelona a finals del segle XIV.

Com expliquem en la biografia: Francesca de Barcelona era una dona molt popular perquè exerceix obertament i públicament la cirurgia tot i que sabia que les Constitucions de Catalunya prohibien exercir sense aprovar el degut examen ...
https://www.comb.cat/ca/comunicacio/agenda/presentacio-del-llibre-francesca-de-barcelona-la-historia-fascinant-duna-de-les-primeres-dones-cirurgianes-del-s-xiv

Metgesses i metges els primers de 2022

Joan Roset i Miquel. Bon professional de la medicina i higienista, que es va guanyar l’estima de la seva clientela i el respecte de la societat vallenca | Josep Maria Capdevila i Mirabet. L’iniciador de la cirurgia vascular a Espanya i mestre d’un gran nombre de cirurgians vasculars |Jaume Canet i Capeta. Anestesiòleg amb una gran capacitat de negociar i pactar, per teixir vincles amb altres serveis i la infermeria |Francisco Robert i Batlle. Metge que exercí a Mèxic i es va establir, ja de gran, a Sitges, d’on era originari, i va tenir una activitat elogiada pels sitgetans | Pere Garriga i Barbarà. Un home entregat a la feina, mà dreta del Dr. Pi Figueras i cirurgia competent |Josep Antoni Capdevila i Alvià. Cirurgià i professor dels Reials Col·legis de Cirurgia de Barcelona i de Madrid | Francesc Jané i Carrencà. Un farmacòleg amb vocació docent, pioner i impulsor al nostre país de la farmacologia clínica | Encarnació Tuca i Nasarre. Metgessa dedicada a la pediatria i a les malalties de les dones, amb activitat de consultori al servei de diverses mútues | Joan Roset i Rovira. Metge de gran projecció pública col·laborador de diferents associacions ciutadanes i president del Banc de Valls| Carme Altisent i Roca. Una vida dedicada a l’hemofília, reconeguda com a referent nacional i internacional |Xavier Castellsagué i Piqué. Un metge amb un nítid perfil d’investigador en salut pública i un temperament solidari |Vicenç Artigas i Riera. Un dels grans cirurgians de Barcelona dels anys de postguerra, pioner al nostre país de la cirurgia del pàncrees |Guillem Verger i Garau. Expert en malalties infeccioses, amb una notable activitat clínica i docent a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau | Joan Antoni Vanrell i Díaz. Un ginecòleg complet: catedràtic d’obstetrícia i ginecologia, cap d’un servei hospitalari de i pioner de la reproducció assistida a Catalunya| Carlos Soler i Durall. Impulsor de la modernització del sistema hospitalari espanyol i la creació del sistema MIR per a la formació de metges especialistes avui vigent | Antonio Salazar i Chapela. Metge cirurgià, traumatòleg i tocòleg | Alfred Gómez i Torner. Excel·lent cirurgià de Sabadell, molt apreciat per companys i pacients | Daniel Recasens i Comes. Metge, polític i historiador tarragoní. Va ser primer especialista en un hospital i més tard metge de poble | Joaquim Vivas i Madrenys. Un metge venerat| Rossend Capellà i Valls. Un pneumòleg de la Catalunya central, completament entregat a la medicina.

EXPOSICIÓ FRANCESC TOSQUELLES al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

L’ exposició proposa un recorregut per les pràctiques d’avantguarda que el psiquiatre Francesc Tosquelles va portar a terme en el camp terapèutic, polític i cultural.
Tosquelles va transformar les institucions psiquiàtriques durant la República i sota l’Europa dels feixismes. Avui és una inspiració per pensar les polítiques de salut mental en moments de crisi extrema.

ENTREVISTA FICTÍCIA A LA METGESSA DOLORS ALEU

La Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica (SHCT) amb la col·laboració de la Galeria i el Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (MHMC) a partir del 8 de març ha obert la possibilitat de realitzar preguntes a la Dra. Dolors Aleu.

Podeu deixar lesvostres preguntes en els comentaris de la Publicaciódia 8 de març, per missatge directe des de la xarxa sociald’Instagram, o si ho preferiu, a través del nostre formulari google anònim. Aquest formulariestà específicament pensat per a aquelles persones que no tenen compted’Instagram, però volen sumar-se a la iniciativa, ja que clicant sobre elsenllaços adjunts és possible veure les publicacions però no comentar-les.


Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.