Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill de Xavier Puig Aleu i Ramona Serra Mateu, nascut a Falset, obté el títol de batxiller a l’Institut Balmes de Barcelona l’any 1936. Durant la Guerra Civil, Xavier Puig Serra forma part de la Tercera Divisió de les Dependències del Cos de Sanitat i ha d’esperar que acabi la Guerra per ingressar a la Facultat de Medicina de Barcelona on es llicencia l’any 1945. S’especialitza en Anàlisis Clíniques després d’haver fet les milícies universitàries el 1944. Immediatament, és col·legia a Barcelona per exercir particularment alhora que treballa a l’Hospital del Sagrat Cor i a I’Institut d’Urologia de Barcelona fins al 31 de desembre del 1947, data en que és baixa per trasllat a Brasil.

Segons La Vanguardia de l’any 1952, Xavier Puig Serra ha adquirit un gran prestigi al Brasil on està exercint de cap de la Divisió d’Anatomia Patològica de l’Institut Neurològic de la Universitat de Rio de Janeiro. Aquest mateix any, torna a Barcelona en un viatge de pas a Roma que fa per assistir al Congrés Internacional de Neuropatologia.

El 1960, Puig Serra és un dels fundadors de la Facultat de Medicina de Goiás i s’encarrega d’una de les càtedres d’ Histologia i Embriologia donat que manquen experts nadius en la matèria. Puig Serra obté el primer lloc en les oposicions a catedràtic d’Anatomia de la Facultat de Medicina de la Universitat Estatal de Goiás i, més tard, esdevé catedràtic d’Histologia i Anatomia Patològica a la Universitat Federal Fluminense.

L’any 1970 a l’editorial Salvat de Barcelona, publica Histología básica, obra conjunta amb Luiz-Carlos Junqueira i José Carneiro, reeditada en vàries ocasions fins al 2010 a Masson. El mateix any, Puig Serra opta a la càtedra d’Histologia i Embriologia del Departament de Morfologia de l’Institut de Ciències Biològiques a la Universitat Federal Fluminense a la ciutat de Niterói, estat de Rio de Janeiro. Alhora, exerceix com a metge patòleg de l’Institut Nacional de la Seguretat Social.

El 1968, marxa a Alemanya per ampliar estudis a l’Institut Max Planck on exerceix com a cap del Departament de Microscòpia Electrònica a l’institut de Neurologia de la Universitat de Bonn. De tornada a Barcelona el 1971, es matricula a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per preparar el doctorat. L’any següent, llegeix la seva tesi Alteraciones agudas de la substancia blanca del cerebro del mono producidas por la aplicacion de radiaciones Röntgen. Torna a col·legiar-se el 1972 i, en la fitxa que omple, indica que és autor de més de 25 articles i que ha estat cap del Departament de Microscòpia de l’Institut de Neuropatologia de la Universitat de Bonn i degà del Institut Max Planck de Colònia, a Alemanya.

El 30 de novembre de 1978, sol·licita la baixa definitiva del Col·legi de Metges de Barcelona perquè des de fa un temps està residint permanentment a Brasil, a la ciutat de Copacabana , estat de Rio de Janeiro. Jubilat com a professor titular de la Universitat Fluminense, mor a Brasil el 16 d’agost de l’any 2000.

Casat amb Daisy Rocha de Azebedo Serra, tenen tres fills: Manuel, Eliane Àngela Rocha Puig Serra.

MVR