Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Filla de l’empresari tèxtil Marcià Prat Ribera i de Rosa Puig Prat, residents al carrer de la Tapineria de Barcelona, en una de les cases enderrocades amb l’obertura de la Via Laietana, fetes les primeres lletres al Col·legi de les Monges Reparadores i titulada batxiller per l’Institut Provincial el 1922 -diuen que per satisfer el desig patern a qui hauria agradat ser metge enlloc d’haver de dedicar-se als negocis- ingressa a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1928, formant part d’una promoció en què, per primer cop en la història, s’hi graduen cinc companyes més: Dolors Jo Vernedas, Cecília Marín Gratacós, Teresa Llebaria Sais, Ignàsia Salvans Casas i Serafina Valls Pla. Alumna brillant, Dolors Prat Puig és una de les llicenciades que, anys després, recorda que el catedràtic de Dermatologia, Jaume Peyrí, abans de tractar les malalties venèries, oferia a les seves deixebles la possibilitat 'que si no s'havien de dedicar a la matèria que seguidament anava a impartir, quedava dispensada la seva presència a l’aula'.

Aprovades les assignatures del doctorat d’Hidrologia Mèdica, Història de la Medicina, Parasitologia i Electrologia, Dolors Prat comença a exercir de metge intern a la Casa de la Maternitat i Expòsits de Barcelona, especialitzant-se en Pediatria i en Obstetrícia i Ginecologia al costat dels doctors August Brossa i Salvador Goday. En aquest temps, també, prepara la tesi doctoral que titula Contribución al estudio de la vacunación antivariólica en los niños por vía intracutánea i llegeix a la Universitat Central de Madrid el 1930.

Poc després de tornar a Barcelona, el 28 de juny del 1930, es casa amb Josep Mas Collellmir (Sant Pere de les Preses, 18/11/1902 – Barcelona, 04/02/1990) llicenciat en Medicina i Cirurgia un any abans que la Dolors Prat Puig. El matrimoni té quatre fills, el segon és el pediatre Xavier Mas Prat. A partir d’ara, ambdós resideixen i porten la consulta mèdica infantil al segon segona del número 48 del carrer Ausiàs March fins al 1935, moment en que es traslladen al 162 del carrer Balmes. Paral·lelament, ella fa compatible l’exercici particular amb la feina a la Maternitat de Les Corts on hi treballa fins al 1936.

Quan esclata la Guerra Civil, amb el marit militaritzat, Dolors Prat roman a Barcelona i porta la consulta en solitari fins a l’acabament de l’escomesa militar. L’any 1939, cansada de la duresa bèl·lica en que ha perdut un germà, de treballar incansablement per tirar endavant els quatre fills, decideix abandonar la carrera mèdica de manera que ja no arriba ni a col·legiar-se quan ho fa el seu marit. El doctor Mas Collellmir recupera la seva feina a La Maternitat alhora que exerceix un temps com a director del dispensari del carrer Remeieres. Ella, a partir d’ara, es dedica a la llar i a tenir cura dels fills.

MVR