Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill d’un hoteler de Reus, la vocació mèdica li ve de quan de petit estudiava a Girona a casa dels seus avis, amics del Dr. Bofill, un cirurgià carismàtic de la ciutat que li transmet l’amor per la Medicina. Estudia a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1952 i s’especialitza en Cirurgia General i en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT). Mentre estudia, és alumne intern per oposició del Servei d’Urgències de Cirurgia de l’Hospital Clínic on fa l’aprenentatge de l’especialitat amb el professor Piulachs i, durant els caps de setmana mentre estudia la carrera, ajuda el Dr. Bofill a la Clínica Bofill de Girona.

En acabar els estudis, Antonio Bordas Costa comença l’activitat assistencial com ajudant del Dr. Bofill a Girona i segueix adquirint experiència ajudant els doctors Planas -amb qui aprèn Cirurgia Plasmàtica- i Santos Palazzi de l’Hospital del Sagrat Cor amb qui aprèn COT. Més endavant, obté una plaça de cirurgià de la Seguretat Social que li permet operar a l’Hospital Josep Trueta de Girona, centre en què acaba sent el cap del Servei de Cirurgia des de l’any 1962 al 1998, operant uns cinc mil malalts.

El 1972, Antonio Bordas assumeix la direcció mèdica de la Clínica Bofill, un càrrec que manté fins a la seva jubilació i des del qual dóna un gran impuls a la Clínica amb mesures com l’augment del nombre d’especialistes que hi treballen.

Durant els primers vint-i-cinc anys d’exercici, Bordas Costa fa traumatologia general però, després, s’especialitza en la patologia del peu, terreny en el qual acaba sent un bon expert. L’any 1975, fa la tesi sobre les fractures del calcani i l’estudi de les seqüeles doloroses que comporta, un treball de recerca que publica l’editorial Jims de Barcelona el 1976 amb el títol Fractures del calcani: estudi clínic, radiològic i terapèutic.

Membre de la Reial Acadèmia de Doctors, de mèrit de l'Acadèmia Catalana de Cirurgia i col·legiat d'honor del Col·legi Oficial de Metges de Girona, Antoni Bordas Costa és promotor i organitzador del XIV Congrés de la Societat Española de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SECOT) de 1974 que se celebra a l'Hotel Cap Sa Sal de Begur.

A banda de l’entusiasme per la medicina, el doctor Bordas és membre de la junta directiva de l’Aero Club de Girona alhora que presideix la Junta del Club de Tennis Girona des del 1965 fins al 1971, un mandat en què el Club experimenta profundes transformacions com, entre altres, trobar un nou emplaçament en uns terrenys de Palau Sacosta per renovar les instal·lacions de Vista Alegre que es trobaven obsoletes. En l’acte inaugural, el 30 d’octubre del 1967, el governador civil de Girona imposa la Medalla de Plata al Mèrit Esportiu a Antoni Bordas Costa i, quan es compleixen deu anys, se’l nomena President d’Honor del Club.

MBC