Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix a la barriada de la Barceloneta, a l'edifici que, actualment, és la tinença d'Alcaldia del barri, al carrer que, primer, es diu de Sant Ramon i, més tard, de Guitert perquè precisament es dedica a la memòria del seu pare, Avelí Guitert de Cubas, director del diari El Vigía de la Barceloneta i autor del llibre Barceloneta, editat el 1921. Estudia la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona i és ajudant del doctor Lluís Barraquer Roviralta al Servei de Neurologia de l'Hospital de Santa Creu de Barcelona. Més endavant, ingressa al Cos Mèdic Municipal alhora que continua la seva especialització com a radiòleg. Per compte propi, amb la col·laboració del seu company Víctor Rahola, estableix un dels primers gabinets de raigs X de Barcelona.

Joaquim Guitert, a més de metge, és un historiador vocacional que publica el seu primer llibre sobre Poblet el 1921, una obra que coneix tres edicions, la darrera del 1929. El 1925, ingressa a la Reial Societat Arqueològica de Tarragona i n’esdevé membre de la seva junta directiva el 1932. Al llarg de la seva vida, publica altres monografies i guies de Poblet, de Santes Creus i, també, de Sant Pere de Rodes i Cadaqués. L'any 1935, és vocal habilitat del Patronat del Reial Monestir de Poblet i treballa en la reconstrucció del monestir amb Eduard Toda.

Membre de la Reial Acadèmia d’Història de Madrid, el 1947, després d’haver estat vocal de la Comissió de Monuments de Tarragona i Habilitat del Patronat de Poblet, Guitert és elegit primer president de l'Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus, càrrec que ostenta fins a la seva mort que s’esdevé el 8 de març del 1957 a la Selva del Camp on Joaquim Guitert havia heretat del seu padrí, Joaquim del Pozo, unes propietats on, el 1935, es va construir una casa on s’hi estableix definitivament, el Mas Catalònia.

Guitert i Fontseré és un dels artífexs de la restauració de l’ermita de Santa Maria de Paretdelgada, a la Selva del Camp, circumstància que l’afavoreix en la descoberta d'una vil·la romana cap al 1935, fet que divulga en els seus escrits. A l’inici de la Guerra Civil, ajuda a salvar l'Arxiu Històric Municipal i part de la biblioteca dels missioners claretians a la Selva. Gràcies a la seva intervenció personal, salva la vida l'arquebisbe de Tarragona, Francesc Vidal i Barraquer.

Es meritòria la publicació de la famosa Col·lecció de Manuscrits Inèdits dels monjos del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, set volums que surten entre 1947 i 1949. També, Curiosidades, leyendas y tradiciones del Real Monasterio de Santes Creus i Cadaqués, su iglesia y su altar mayor, ambdues de 1954 i Siete florones de una corona condal, obra escrita el 1956, que ja es publica pòstumament.

Casat amb Dolors Úbeda Elias, té una única filla, Francesca. El seu nét, Joaquim M Masdeu Guitert és un reconegut historiador selvatà. Joaquim Guitert i Fontseré té un carrer amb el seu nom a la Selva del Camp.

MBC