Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Brillant alumne de batxillerat amb premis i mencions en Història Universal i en Física i Química, ingressa a la Facultat de Medicina el 1893. Degà dels alumnes interns, es llicencia amb premi extraordinari l’any 1900 i es doctora amb la tesi Profilaxis de las infecciones puerperales per la Universitat de Madrid un any després. Del 1901 al 1909, es forma com obstetre amb Miquel A. Fargas, amb qui col·labora com a professor ajudant a la seva càtedra i, també, juntament amb un estol de destacats obstetres que seran catedràtics o caps de departament de diferents hospitals com, entre d’altres: Sebastià Recasens, Francesc Terrades i Victor Cònill. Boi Guilera és, també, metge ajudant a la clínica privada del mestre.

Fargas convenç Enric Prat de la Riba, president de la Mancomunitat, de la necessitat de reformar l’antic Servei Provincial de Maternitat en funcionament des del 1892 i, el 1915, es comença a construir la nova Casa de la Maternitat de Barcelona. El 1916, Boi Guilera esdevé metge numerari i director del cos facultatiu de la nova Maternitat i s’encarrega d’estructurar el nou servei de forma similar als centres maternals que ja existien a fora del país, en especial a Suïssa i Alemanya. A més, Guilera realitza una activitat científica que s’esdevé comparable a les dels serveis europeus més destacats. Director des del 1930, en els anys que Boi Guilera dirigeix la Casa de la Maternitat, forma un gran nombre de professionals. A la seva mort, el substitueix Santiago Dexeus Font.

Soci de l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques i secretari general de l’entitat l’any 1908, Boi Guilera és president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears en el bienni de 1934-1936 alhora que dirigeix la seva revista, Annals de Medicina de Catalunya. Durant el seu mandat, es reformen els estatuts de l’Acadèmia. Participa com a ponent ininterrompudament als Congressos de Metges de Llengua Catalana des del 1917 fins al 1936. El maig de 1928, és soci fundador de la Societat d’Obstetrícia i Ginecologia de Barcelona i vicepresident de la junta que presideix Francesc Terrades.

Boi Guilera és un excel·lent conferenciant i un home interessat per les estadístiques. Fa els primers treballs estadístics en el camp de l’Obstetrícia de l’estat espanyol. És, també, el primer que es preocupa per la mortalitat fetal i demana estudis necròpsics en cada cas d’una mort fetal. A més, té una gran preocupació pel control de la infecció relacionada amb el part.

Distingit amb la Medalla de l’Homenatge de Sa Majestat l’any 1925, durant els actes del Centenari de la Casa de la Maternitat de Barcelona, celebrats l’any 1953, es ret homenatge pòstum a Boi Guilera Molas. Anys més tard, el 1970, en reconeixement al seu prestigi professional, a petició del claustre de professors, el ple municipal de l’Ajuntament del Prat de Llobregat aprova donar nom de Baldiri Guilera al nou Institut d’Ensenyament Secundari de la vila.

El seu fill, Lluís Guilera Vallhonrat (Barcelona, 1916-1999) és l’únic successor de la nissaga mèdica iniciada pel seu pare i continuada pel seu germà, vint anys més petit, Lluís Guilera Molas. Els dos germans, quan el petit és encara alumne intern pensionat per oposició, assisteixen els malalts afectats de tifus durant l’epidèmia que assota el Prat de Llobregat l’any 1915.

MBC