Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge Joan Domènech Mas, hereta les aficions a la muntanya i a la pràctica de l’esport del seu pare a més de la vocació mèdica i la tria de l’especialitat d’Otorinolaringologia. Fa les primeres lletres i comença el batxillerat al Col·legi dels Pares de la Sagrada Família i l’Acadèmia de Misericòrdia Cartanyà a Reus. Acaba el batxiller als Esculapis de Barcelona i tot seguit inicia la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1948. Poc després, marxa a Madrid per doctorar-se alhora que treballa a l’Hospital de la Creu Roja de la capital espanyola.

El 1951, ja doctorat, s’instal·la a Tarragona on obre un consultori otorinolaringològic a l’entresòl del 72 de la Rambla del Generalísimo on visita a les tardes. Al mateix temps, inicia la seva activitat acadèmica com a membre fundador de la Societat Espanyola d’Otorinolaringologia i soci de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Barcelona on participa en diverses de les activitats que organitza la filial de la seva especialitat. Comença a treballar a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona on des del 1958, té la plaça d’especialista en propietat per oposició i, anys després, és nomenat cap del Servei d’Otorinolaringologia de l’Hospital. El mateix 1958, Domènech Miró ingressa com directiu electe juntament amb Lluís Gignoux Ricart, ambdós en la qualitat de vocals.

Molt vinculat a l’esport, practica l’excursionisme, fent rutes i travesses per diferents països europeus i per l’Àfrica i, també, el submarinisme i l’espeleologia. És delegat provincial de la Federació Espanyola de Muntanyisme i president de l’Aeroclub de Reus des del 1958 al 1964. A més, gran afeccionat a l’arqueologia, pertany a la Reial Societat Arqueològica Tarraconense i a la Societat d’Exploracions Submarines, entitat que ell mateix funda i presideix. És, també, president de la Societat Protectora d’Animals i vocal de l’Associació d’Amics dels Castells. Gran afeccionat, també, a la fotografia, la diapositiva i el cinema.

L’any 1964, Domènech Miró organitza el Dia del Camí de la Muntanya a les comarques tarragonines. Amb l’objectiu de recuperar camins antics, els netegen i marquen per després elaborar mapes i guies excursionistes. La jornada s’ha anat celebrant cada any ininterrompudament durant més de 30 anys. Aquesta vinculació amb l’esport, fa que ampliï la seva formació i s’especialitzi també en Medicina de l’Esport.

El 1970, Joan Domènech i Miró és elegit president del Col·legi de Metges de Tarragona, càrrec que ocupa fins al 1980, quan mor als 57 anys. El 1962, havia estat distingit amb una Creu al Mèrit naval mentre que, el 1966, és objecte d’un homenatge en què se li lliura la Medalla d’Or del Consell Superior d’Esports.

El 1977, es presenta a les Eleccions Generals per Tarragona com a candidat d’Unió del Centre i la Democràcia Cristiana de Catalunya però no resulta escollit. Destaca el paper rellevant que Joan Domènech Miró té en la promoció de la Facultat de Medicina de Reus-Tarragona.

Joan Domènech té un germà, Manuel, advocat i professor de Dret de la Universitat de Madrid mentre que el seu fill, Joan Domènech i Oliva és el tercer otorinolaringòleg de la nissaga reusenca iniciada per l’avi Joan Domènech Mas.

MBC