Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Neix a Barcelona al 9 de desembre de 1928, fill d’una família de la burgesia barcelonina i seguint la trajectòria mèdica familiar, el seu pare és el metge Josep Botey Candelich. En Jaume Botey realitza el seu període de formació a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, obtenint la llicenciatura el 1952 i fent el curs de doctorat el 1953.

El 1954, obté el títol de metge puericultor i el d’especialista en Pediatria el 1962 a l’Escola Professional de l’Hospital Clínic. Des d’aquest moment, es dedica plenament a l’activitat pediàtrica privada amb gran èxit assistencial. El 1966, però, reinicia l’activitat hospitalària com cap del Servei de Lactants B de l’Hospital Materno Infantil, dirigit pel professor, Àngel Ballabriga, a la Residència de Francisco Franco, que s’acaba d’inaugurar, que actualment és l'Hospital de la Vall d’Hebron. Botey Sala es dedica a l’estudi de diverses patologies pediàtriques, especialment dels lactants: metabòliques, neurològiques, digestives i infeccioses. A més, assumeix la responsabilitat de la Unitat de Nutrició.

És una etapa en què demostra els seus dots d’organització i un gran carisma docent. Són nombrosos els residents de darrer any que opten a repetir el rotatori al seu Servei. Alumnes, que també es beneficien del seu interès per l’Al·lergologia en el camp pediàtric i dels contactes que inicia amb els especialistes més importants del moment, com A Oehling de la Universitat de Navarra i J Vialatte del Servei d’Infants Malalts de l’Hospital Necker de París. Però, és a partir del 1974, quan Jaume Botey crea la Unitat d’Al·lèrgia Pediàtrica, que dirigirà fins al 1998, formant el seu propi equip amb José Luís Eseverri Asin i no tringa en convertir-se en un centre de referència nacional i internacional que acaba formant nombrosos especialistes tant provinents de la Pediatria com del programa MIR de l’especialitat.

La trajectòria de Jaume Botey ha estat molt vinculada a les societats científiques: president de la Societat Catalana de Pediatria entre 1976 i 1980, vicepresident de la Societat Espanyola de Pediatria del 1976 al 1983 i president de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) del 1984 al 1988. Col·labora de forma directa en la defensa del restabliment de les institucions democràtiques amb l’ús i normalització de la Llengua Catalana en Medicina. El 1976, el pediatre i historiador Oriol Casassas, president de la Societat Catalana de Pediatria, proposa Botey l’organització del I Congrés d’Al·lergologia Pediàtrica que havia de tenir lloc a Barcelona el juny del 1977. És, també, un dels impulsors dels primers Congressos de Pediatria en català però, a més, és organitzador de reunions amb les societats de l’especialitat d’altres comunitats nacionals i, especialment, amb la Catalunya Nord.

Jaume Botey té un pes decisiu en el reconeixement de l’Al·lergologia com a especialitat l’any 1984 però és, també, essencial el seu lideratge en iniciar els contactes amb la Conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya per crear el Consell Assessor d’Al·lergologia i Immunologia Clínica, del qual n’és nomenat primer coordinador.

Casat amb Paloma Faraudo Guiloche, dels quatre fills que tenen, dues són metgesses al·lergòlogues com el seu pare: Elizabeth i Elena Botey Faraudo.

AMC