Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fundador de la Clínica del Dolor de l’Hospital de Sant Pau el 1994, activitat que compagina amb la pràctica privada al Centre Mèdic Teknon on, inicialment, hi crea el Servei d´Anestesiologia i, l’any 2006, posa en marxa la Clínica del Dolor. Dos anys després, el 2008, Lluís Aliaga i Font, en associació amb Millennium Pain Center de Chicago, funda l’Instituto Aliaga.

Fill de Raimundo Aliaga Rincón, primer contratenor del Liceu de Barcelona i de La Scala de Milan en la seva joventut i, més endavant, director de la Warner Bross España alhora que president i fundador de La Voz de España on, amb seu a Barcelona, s’inicia la reconeguda escola de doblatge catalana i espanyola. La mare, Isabel Font de Querol Soler, és una destacada personalitat de la societat sitgetana. Ell i la seva única germana, creixen doncs, en un entorn familiar cultivat.

De jove, Lluís Aliaga mostra un gran interès per l'esport i és membre dels minyons escoltes – els boy scouts- en una etapa en què arrela el seu gran amor pel país. Més endavant, quan és estudiant de medicina, participa en campionats regionals i nacionals de trial, disciplina del motociclisme que tot just començava a popularitzar-se a Catalunya. Inicia així una passió pel món del motor que no abandona mai més.

Llicenciat en medicina a la Universitat de Barcelona l’any 1974, comença la seva residència en anestesiologia i reanimació a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau on després hi exerceix durant dècades. Aviat, però, destaca la seva capacitat de lideratge i dedicació a la investigació i la docència. El 1983, Aliaga Font és nomenat cap de secció del Servei d'Anestesiologia i Reanimació de l’Hospital Germans Trias i Pujol mentre que, un any després, obté el càrrec de cap de secció del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Teràpia del Dolor de l’Hospital de Sant Pau. A partir d'aquest moment, inicia una extraordinària carrera en la seva especialitat, destacant especialment com anestesiòleg locoregional i en el tractament del dolor fins al punt de convertir aquest servei de l'Hospital de Sant Pau en un referent tant al país com a Europa.

Membre fundador de la Societat Espanyola del Dolor (SED) i de la revista Dolor, Lluís Aliaga posa en marxa el Màster del Tractament del Dolor de la Universitat Autònoma de Barcelona així com les Jornades d'Actualització del Dolor de Sant Pau. Mentre, en l’àmbit de l'Anestesiologia, és el representant de la SED a la Societat Europea d’Anestèsia i Tractament del Dolor (ESRA) des del 1993 al 1998 així com president dels congressos europeus de l’ESRA que se celebren a Barcelona els anys 1991 i 1994.

Lluís Aliaga i Font té una obra tan prolífica com editor, investigador i docent que es fa difícil de resumir però podem destacar publicacions que s'han convertit en referència en l'àmbit de parla hispana i en les reedicions periòdiques d'obres com Tratamiento del Dolor. Teoría y Práctica, dels dos volums de Tratamiento del dolor agudo, Anestesia Regional Hoy, Técnicas Intervencionistas para el Tratamiento del Dolor Crónico, Dolor Agudo i Vencer el Dolor de forma natural.

Guardonat amb el Premi Nacional Jaume Raventós de la Societat Catalana d'Anestesiologia, Reanimació i Teràpia del Dolor del 1988 pel seu treball Criolisis Intercostal. Tractament del Dolor Postoracotomia i, també, el 1994, de mans de l’ESRA rep el premi a la millor comunicació per la seva recerca Comparative in vitro Study of the difference between one standard tuohy needle and tuohy with SBS (Step Break System). Finalment, el 2002 rep el reconeixement pels serveis prestats a l’Hospital Sant Pau i, l’any 2014, el premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona. Uns anys després de la seva mort i en reconeixement a la recerca en el tractament del dolor, es crea el Premi a la Innovació Científica Dr. Lluís Aliaga Font que es lliura anualment.

LAG