Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de l’advocat Ignasi Torra de Solà, secretari judicial i propietari barceloní, i de Dolors Huberti Nadal provinent de la indústria tèxtil catalana, Alfons és el petit dels cincs fills del matrimoni i l’únic que, amb el títol de batxiller del 1909 per l’Institut de Barcelona, decideix estudiar a la Facultat de Medicina. Inicialment, alumne intern no pensionat a la Sala d’Urologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, poc després, guanya la plaça d’intern pensionat al mateix servei on ingressa com a metge quan obté la llicenciatura el 1916 i on s’especialitza en Urologia.

El 1918, obté per concurs una plaça de metge inspector de la “Cooperativa del Fluido Eléctrico”, càrrec que conservarà quan aquesta companyia es converteix en la Catalana de Gas i Electricitat. Paral·lelament, manté una activitat privada com a uròleg a la Clínica Médico Quirúgica de Barcelona. Torra Huberti s’incorpora a l’Institut Políclinic Plató des de la seva fundació el 1925 on coincideix amb el professor Josep M Bartrina però no és fins tres anys després que és ell qui inaugura el Servei d’Urologia de la Clínica Plató on té com a metge agregat el doctor Ignasi Òrsola Martí, el seu successor quan Torra Huberti presenta la dimissió com a cap d’Urologia el 1964. Malgrat tot, Alfons Torra Huberti continua formant part del Consell Administratiu de Plató SA, òrgan del qual en forma part des del 1951 al costat dels fundadors de la institució Joan Puig-Sureda, Francesc Gallart, Emili Roviralta, Jacint Reventós i Joan Codina.

Des dels primers anys d’exercici professional, Torra Huberti demostra un marcat interès per la recerca i presenta alguns treballs originals com Algunas notas de congenitalismo uretal o Dilatación congènita total de uréteres y pelovis renales o exploración reno-uretral, que publica a Revista Médica de Barcelona, publicació de la qual n’és un dels seus fundadors i el redactor especialitzat en temes urològics sense interrupció des de la seva creació el gener del 1924 fins al 30 de juny de 1936, quan la revista es veu forçada a desaparèixer. Acabada la Guerra Civil, els seus articles es publiquen principalment a la revista Actes del Cos Facultatiu de l’Institut Policlínic de la Clínica Platón.

Membre actiu de l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques i de l’Institut Mèdico Farmacèutic, sovint, Alfons Torra Huberti presentà els seus treballs a les seves seus: Parèsia vesical postoperatòri o Un caso de congenitalismo urinario. El 1930, intervé com a conferenciant al 6è Congrés de Metges de Llengua Catalana amb una ponència conjunta amb Sanchíz Roque sobre el tractament pel ràdium dels càncers de la pròstata i la bufeta.

Casat amb Consol Ribalta Álvarez des del 1917, tenen tres filles però cap es fa metgessa. Sí són metges dos dels seus néts: l’especialista en COT, Lluís Alfons Pons Torra (Barcelona, 1942-2002) i Bonaventura Rebés Torra, internista i especialista en Medicina del Treball.

MVR