Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Estudia la carrera de metge i es llicencia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona l'any 1957. S’especialitza en Obstetrícia i Ginecologia i treballa tota la seva vida a l’Hospital de Sant Joan de Déu. Dirigeix el Servei d’Orientació i Planificació Familiar llevat d’un període, entre el 1970 i el 1975, quan fa una estada formativa als Estats Units. Paral·lelament, prepara la seva tesi doctoral sobre la fisiologia fetal.

Ja el 1960 és membre de la Companyia de Jesús i el 1967 és ordenat sacerdot. Tres anys més tard, Francesc Abel i Fabre es llicencia en Teologia.

La seva estada als Estats Units li brinda l’oportunitat de viure els inicis de la Bioètica en entrar en contacte amb l’Institut Kennedy d’Ètica de la Universitat de Georgetown, a Washington. Anys després, el 1976, aquesta vivència li serveix d’inspiració per crear l’Institut Borja de Bioètica a Sant Cugat, el primer centre que es constitueix a Europa dedicat a la recerca i la formació en Bioètica. A més, el nou institut esdevé un element fonamental en la dinamització d’aquesta disciplina al nostre país. Abel dirigeix l’Institut fins al 1999, moment en què passa a presidir el seu Patronat.

El 1991, Francesc Abel és, igualment, l’impulsor de la creació del Comitè de Bioètica de Catalunya. També, de la regulació dels comitès d’ètica assistencial i recerca dels hospitals catalans i, igualment, promou la fundació de la Societat Catalana de Bioètica. Pràcticament, ningú pot discutir que, pràcticament, la totalitat dels professionals que es dediquen a la Bioètica són deutors al mestratge del pare Abel. Ell ha estat el referent imprescindible de qualsevol iniciativa relacionada amb l’ètica en l’àmbit sanitari.

La vida acadèmica de Francesc Abel i Fabre ha estat molt activa: professor de Teologia Moral de la Facultat de Teologia de Catalunya (1976-1984), professor convidat a la Universitat Gregoriana de Roma (1982-1989), professor de Bioètica del Màster de l’Institut Borja i membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya des del 1999.

En reconeixement dels seus mèrits, el pare Abel rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 2006, Un any abans, ha recollit el Premi Excel·lència Professional que atorga el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.

MBC