Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill d’un Jove ambiciós emigrat a Anglaterra on fa fortuna i, en tornar a casa, crea una important indústria, a més de presidir Patronal nacional i esdevenir alcalde de Manresa fins a l’inici de la Guerra civil. Manuel Carreras Roca cursa el batxillerat a Manresa amb notes excel·lents en totes les assignatures i, per complaure la voluntat del pare, estudia Peritatge Mercantil i Tèxtil. Per graduar-se en ambdues carreres, s'autofinança com a jugador de futbol d’un equip de primera divisió. A punt de llicenciar-se, l'esclat de la Guerra Civil impedeix que es pugui llicenciar en Medicina i no obté el títol fins a l'any 1939.

De seguida, Manuel Carreras Roca s’orienta cap a l’especialitat d’Obstetrícia i Ginecologia arran d’haver estat alumne intern des de l'any 1939 al Servei del professor Víctor Conill Montobbio a l’Hospital Clínic. Casat amb Pilar Padrós de Palacios -filla de Jaume Padrós de Gaona i germana dels també metges Rafael Padrós sw Palacios, Eduard Padrós de Palacios i Esteve Padrós de Palacios- fins al 1944, esdevé metge de guàrdia del mateix Servei. A més, exerceix l’Obstetrícia a la seva consulta privada, especialment orientada al tractament de l’esterilitat. De fet, l’any 1954, és el secretari de la comissió organitzadora del Congrés Nacional de la Societat Espanyola per a l’estudi de l’Esterilitat que té lloc a Barcelona. A partir del 1956, és nomenat Cap de Clínica Obstètrica de la Seguretat Social a la Residència del Generalíssim Francisco Franco, actual Hospital de la Vall d’Hebron.

Cap als anys cinquanta, s’interessa per la Història de la Medicina i d’aquesta dècada són bona part de les biografies dels personatges més destacats de la Medicina catalana. El 1966, a la Universitat de Barcelona, llegeix la tesi doctoral sobre La peste en Cataluña durante el siglo XVII que li dirigeix el professor Manuel Usandizaga. L’any 1973, es converteix en professor encarregat de curs d’Història de la Medicina de la Facultat de Medicina de Barcelona, just quan es retira el professor Ramon Sarró que acumulava aquesta matèria a la càtedra de Psiquiatria. Carreras Roca ostenta el càrrec fins al 1984 quan es jubila.

Autor de nombrosos treballs mèdics però destaca especialment l’obra històrica amb la publicació d’articles periòdics a les revistes Archivos Médicos Biográficos, Anales de Medicina y Cirugía i Medicina & Historia, revista que dirigeix en la seva segona època, a més de fer altres col·laboracions a diferents mitjans generals. Manuel Carreras és director de gairebé una quinzena de tesis doctorals i altres treballs històrics en poc més d’una dècada.

Acadèmic corresponent des de la dècada dels cinquanta, el 1971, Carreras Roca és elegit numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya on ingressa amb el discurs Efemèrides de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, des d'En Pere Güell a N'Agustí Pedro i Pons. Una dècada més tard, amb Oriol Casassas Simó i Josep M Puigdollers Colàs, entre altres, participa en les Jornades d’Homenatge que es dediquen a recuperar la figura d’Agustí Pedro Pons.

President de la Societat catalana de Ginecologia i Obstetrícia del 1974 fins al 1984 i membre de 29 societats científiques, Manuel Carreras participa com a ponent o com a president en diversos congressos nacionals i internacionals. També, en el camp de la Història, esdevé una personalitat destacada. Durant el bienni 1980-1982, és president de la Societat Catalana d’Història de la Medicina. Abans, però, és un dels promotors del I Congrés d’Història de la Medicina Catalana que se celebra a Montpeller el 1970 i presideix el Segon que té lloc a Barcelona l’any 1975 on també presenta diferents ponències a més del discurs inaugural sobre El positivisme mèdic a Catalunya. Intervé, igualment, als Congressos Espanyols d’Història de la Medicina.

Home de vasta cultura, notable viatger i amic d’artistes com Pere Pruna, Aguilar Moré i Rafael Durancamps. Juntament amb Esteve Padrós, que va ser ajudant seu d’Obstetrícia a l’inici de la seva carrera, funda els 'Premis Leopoldo Alas” per a escriptors de contes literaris. Carreras Roca és membre del jurat en diverses ocasions. És fundador, també, de l’Editorial Dips-Rocas, que edita revistes mèdiques des del 1995.

MBC