Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill de l’advocat, polític i economista Francesc d’Assis Ripoll Fortuño, de ben petit ja mostra la seva afició per la Medicina, que es manifesta amb la dissecció de petits animals quan té la mínima oportunitat. Acabat el batxiller a l’Institut de Barcelona l’any 1923, estudia Medicina a la Universitat de Barcelona on és alumne intern pensionat per oposició des del 1927 en Anatomia, en Fisiologia i, en Ginecologia i Obstetrícia, després, llicenciant-se com a metge el 1929. Aconsellat pel seu mestre Pere Nubiola, se’n va a París per ampliar estudis amb els professors Fort i Voceau de l’ Hospital Brocca, dedicant-se especialment a la tococirurgia i l’esterilitat.

Un any desprès, torna a Barcelona i passa a formar part del Cos de Guàrdia de l’Hospital Clínic. Col·labora amb el professor Nubiola que li encarrega la redacció del capítol de l’Enciclopèdia Ginecològica Nubiola-Zarate dedicat a la cesària.

Durant la Guerra Civil, és cirurgià voluntari de l’ Hospital Militar de la població burgalesa d’Oña com a metge de la Creu Roja. Un cop acabada la Guerra , torna a Barcelona i, de nou a l’Hospital Clínic, Josep Ripoll ingressa com a metge auxiliar a la càtedra del professor Vicens Carulla, dedicant-se al tractament quirúrgic del càncer ginecològic i al seva cura amb Ràdium.

El 1935, juntament amb un grup de companys com Ramon Gassió Bosch, Josep Ripoll funda la Clínica del Carme a Badalona, durant molts anys pionera en els tractaments quirúrgics i ginecològics. En aquest centre, creen un equip de metges dedicat a l’atenció mèdica dels treballadors de la Societat Anònima Cros, primera industria química del país.

L’any 1958, després d’haver remodelat l’antiga Clínica Quirúrgica dels uròlegs Albert i Joaquim Escayola Canals, s’inaugura la Clínica del Carme de Barcelona, una torre al número 51 del carrer d’Alfons XII. Aquí, és on Josep Ripoll exerceix la professió fins a la seva jubilació, esdevenint un pioner de la inducció del part, el que la gent en deia ‘’part a la carta’’. És, també juntament amb el doctor Ricard Roca de Vinyals, l’inventor d’una agulla per procedir l’anestèsia durant el part que permet injectar diferents perfusions intravenoses que, més tard, es comercialitza pel laboratori Abbott amb el nom de Papillon. Habitualment, en les seves intervencions quirúrgiques, l’anestesiòleg és Eugeni Bruguera Talleda.

És el descobridor de la dosificació de l’oxitocina i un dels primers obstetres en induir el part amb aquest fàrmac, un sistema semblant al que descriu l’Escola de Cardiff més tard. Una altra de les seves tècniques innovadores, s’esdevé la cesària amb incisió transversal de l’abdomen quan s’estava fent verticalment. Malgrat aquestes iniciatives, Josep Ripoll Torras no té gaire obra publicada perquè la seva vocació docent es manifestava directament als companys interessats.

Membre de la Societat Catalana d’ Obstetrícia i Ginecologia, pertany a la seva junta en els biennis 1960-1962. Els anys 1980, desprès d’assistir més de 10.000 parts i de fer milers d’intervencions ginecològiques deixa la pràctica de la Medicina Tres dels dotze fills que té amb Maria Enriqueta Espiau Seoane són ginecòlegs. També, el seu nét Guillem Ripoll Humet continua la saga de ginecòlegs encetada per Josep Ripoll Torras.

RRE