Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Membre d’una nissaga de metges que es remunta al segle XVII, és fill Lluís Oms Garrigolas, metge de Blanes, i germà de Joaquim Oms, també metge. Estudia Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1863. Un any després, ingressa per oposició al Cos de Sanitat Militar i, amb el càrrec de segon ajudant metge, presta serveis als regiments de Luchana i Màlaga. Descendent d'aquesta nissaga mèdica n'és, per la branca blanenca que fa les Amèriques: Joan Palau Oms, fill de la criolla cubana, Avelina Oms Sainz de la Peña.

El 1869, Lluís Oms fa la seva primera expedició a Cuba, formant part del Primer Batalló de Voluntaris Catalans com ajudant metge. Participa en diversos combats i es fa mereixedor de quatre condecoracions. El 1873, estant a Cuba encara, ascendeix a metge primer i a metge major d’Ultramar, el 1875. Havent passat sis anys a Cuba, ja pot ser repatriat i, de tornada, el destinen a l’Hospital Militar de Barcelona, arribant al grau de subinspector metge de segona.

El maig de 1884, Oms és destinat a l’Exèrcit de Filipines i ascendit a inspector mèdic de segona, en aquest anys és catedràtic de terapèutica de la Facultat de Medicina de la Universitat Pontifícia de Sant Tomàs a Manila. El 1891, torna a Espanya i exerceix com a director dels hospitals militars de València i Màlaga. Retorna una altra vegada a Cuba i s’hi està una temporada. A la seva tornada, és nomenat cap de Sanitat de les Balears i, més tard, director de l’Hospital Militar de Barcelona.

La seva carrera culmina amb el nomenament d’Inspector Metge de primera classe l’any 1907, càrrec amb el que, a petició pròpia, un any després passa a la reserva.

MBC