Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill d’una família originària de Còrsega, l’avi s’instal·la a la veneçolana Ciudad Bolívar on neix el seu pare, Àngel Santos, després d’haver intervingut en el sanejament de la Laguna on actualment hi ha el Jardí Botànic de l’ Orinoco i havent estat propulsor de l’electrificació de la seva ciutat nadiua, mor als 37 anys a la Batalla de la Somme durant la 1ª Guerra Mundial allistat a l’exèrcit francès ja que tenia la nacionalitat francesa.

La família s’instal·la a Barcelona, on Àngel Santos Palazzi Duarte fa el batxillerat al Col·legi de La salle i la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona on es gradua el 1934. Quatre anys després d’acabats el estudis , fa una estada a l’Institut Rizzoli de Bolonya amb el professor Victorio Putti amb qui es dedica de manera exclusiva a la Cirurgia Ortopèdica. De tornada, ha de fer de metge militar durant la guerra civil i s’interessa especialment per la patologia de la mà de la que se’n sabia molt poc i quan gairebé només es podia fer cirurgia d’amputació.

Del 1939 al 1943, Palazzi Duarte col·labora a la Càtedra de Cirurgia del professor Piulachs a l’Hospital Clínic de Barcelona ensenyant Ortopèdia. El 1944, es publica el llibre d’Starling Bunnell, el pare de la Cirurgia de la Mà: Surgery of the hand, que resulta tota una revelació per a Palazzi. L’any següent, marxa als Estats Units a l’Hospital Walley Forge de Phoenixville a Filadèlfia, que és un dels nou hospitals que dirigeix Bunnell. Palazzi s’està al Servei de Cirurgia de la Mà que és a càrrec del capità NC Graham per assistir els soldats americans ferits a les mans durant la Segona Guerra Mundial.

De nou a Barcelona, Palazzi Duarte aplica els coneixements recent adquirits a l’Hospital del Sagrat Cor on està dirigint el Servei de Cirurgia Ortopèdica i té com a col·laborador Josep Mª Cañadell Carafí. Publica tres articles seminals: Reparación de los flexores de la mano, The cut flexor i Traitement des flechisseurs de la main (Acta Orthopedica Belgica, 1958), que el converteixen en el gran expert en la cirurgia reparativa de les lesions de les mans en el nostre país. Organitza a l’Hospital del Sagrat Cor des de l’any 1959 els “Ciclos de Cirugía Ortopédica” que es celebraran durant més de 35 anys i que tenen un gran èxit.

Membre d’Honor de vàries Societats estrangeres com de la Royal Society of Medicine i nomenat Professor Honorari per la Universitat de Navarra l’any 1984, Palazzi Duarte és president de la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (1959-1962) i de la Sociedad Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología (1966-1968), és membre fundador de la Sociedad Española de Cirugía de la Mano el 1969, president de la Sección Española de Ortopedia y Traumatología en la Unión del Mediterráneo Latino del 1970, vicepresident (1978-1981) i delegat a Espanya durant deu anys de la Societat Internacional de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SICOT).

Els també traumatòlegs Santos, Carles i Josep Lluís Palazzi Coll són fills del doctor Àngel Santos Palazzi Duarte.

MBC