Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill de Josep Solà Vilapua, metge nascut a Mataró i establert a Garriguella d'on és la seva esposa Anna Vidal Domènech, pertanyent a una família d'hisendats local propietària de la casa on, actualment, hi ha l’Ajuntament de Garriguella, estudia Medicina a la Universitat de Barcelona. Poc després, el 1875, es trasllada a l’Argentina, on el seu germà Felip Solà i Vidal, també metge, l’ha precedit. Inicialment, fa de metge municipal a la població de San Nicolás de los Arroyos on, a més, és el primer agent consular d’Espanya. Més tard, es doctora a la Universitat de Buenos Aires i exerceix a la capital com a cirurgià de l’Hospital Espanyol fins a acabar essent-ne el director.

Entre 1898 i 1900, Josep Solà i Vidal, que ha adquirit un gran prestigi social, és nomenat president del Banc Espanyol i director del Club Espanyol de Buenos Aires. Amic personal del president Julio A Roca, junt amb el seu germà Felip que n’és el portaveu, aconsegueix que per decret presidencial s’eliminin dues estrofes de l’himne nacional argentí que contenien algunes frases que els emigrants espanyols consideraven ofensives en relació a Espanya.

A l'Argentina es casa amb Rosa Tuñer Cernades,natural de San Nicolás de los Arroyos, districte de Buenos Aires, amb qui ens consta que té almenys tres fills: Adolfo que neix a Buenos Aires el 1882, Maria de les Mercès Anna Micaela,nascuda a París el 18 de juny del 1887 i batejada a la Parròquia de Santa Eulàlia de Garriguella, el 9 d’agost del mateix any i Wifredo, nascut a l'Argentina el 1889.

Durant les seves estades a Garriguella, Josep Solà paga les obres de l’església i es fa construir una cripta al Cementiri del poble, obra que encarrega a l’arquitecte gironí Rafael Masó. Conegut per la seva filantropia, se sap que va fer un generós donatiu a les famílies que tenien fills a la Guerra d’Àfrica, que ajuda la Societat Coral de Garriguella i al Sindicat Agrícola, motiu pel qual és designat president honorífic d’aquesta entitat.

En els darrers anys de la seva vida, Josep Solà i Vidal es dedica a viatjar per Europa allotjant-se en els millors hotels. Fruit d’un d’aquests viatges, sorgeix l’obra El progreso de la cirugía contemporánea.

MBC