Biografia
Fill del metge tarragoní Miquel Aleu i Prats, neix casualment a Constantí a on es traslladen els seus pares de forma provisional. Fa els primers estudis a Constantí i a La Torre de l’Espanyol, a la Ribera d’Ebre, on també s'hi desplaça la família. Després, fa el batxiller a Tarragona. Estudia Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1933. De tornada a casa, d’immediat, comença a exercir de metge de capçalera fins a la seva jubilació. És metge de les Germanetes dels Pobres i del Seminari Diocesà.
Durant la Guerra Civil, militaritzat i destinat a la presó provincial de Tarragona, és nomenat metge forense. Miquel Aleu ha de presenciar i certificar la mort dels afusellats tan d’un bàndol com de l’altre.
Entre 1955 i 1969, primer, com a regidor de l’Ajuntament de Tarragona i, desprès, com a diputat provincial, càrrec al que hi accedeix a proposta del Col·legi de Metges de Tarragona. El doctor Aleu és impulsor d’importants obres com la de salubritat de les conduccions de l’aigua i del clavegueram.
L’amor del doctor Miquel Aleu Padreny per la seva ciutat i per l’Arqueologia fa que l’any 1960, l’escullin president de la Reial Societat Arqueològica de Tarragona, entitat des d'on pot efectuar importants tasques, totes reflectides en els més de 160 quaderns que completa amb retalls de diaris i revistes, imatges, dibuixos i altres documents i, sobretot, de les seves notes sempre acompanyades del to satíric i humorístic que el caracteritzava. És, també, secretari de la Junta de Museus durant més de 20 anys.
Miquel Aleu i Padreny és el metge que ha exercit més anys a Tarragona: 56 en total. La seva principal eina de treball ha estat, sempre, el diàleg entre metge i pacient, a la capçalera del llit del malalt. Desprès de jubilar-se, manté una gran activitat divulgadora per transmetre la seva experiència professional, científica, política i ciutadana amb articles i comentaris a la premsa tarragonina com el Diari de Tarragona o a la revista Estudis de Constantí on publica articles més personals i literaris.
L’any 2004, el doctor Aleu rep la màxima distinció del Col·legi de Metges de Tarragona: la Creu dels Sants Cosme i Damià. Anteriorment, el 1974, ja havia estat distingit amb la Creu Blava de la Seguretat Social. El 2010, amb motiu del seu centenari, l’Ajuntament i totes les entitats ciutadanes amb les que Miquel Aleu es vincula al llarg de la seva vida, li reten un homenatge al Saló de Plens.
JFT