Biografia
Fill cabaler d’una família benestant de propietaris rurals, inicia els estudis al Seminari però els abandona perquè vol fer de metge. Fa el batxillerat a l’ Institut de Lleida que acaba el 1898 i s’inscriu a la Universitat de Barcelona on hi fa els cinc primers cursos de Medicina i el darrer, a Saragossa. Es llicencia el 1898 i se’n va a exercir a Ponts. Dos anys més tard, es casa amb una noia del poble amb qui te tres fills, un dels quals després és metge d’aquesta vila.
L’any 1908, Francesc Montanyà se’n va a Madrid per preparar la tesi de doctorat que tracta sobre la Profilaxis de la tuberculosis amb la què rep la qualificació d’excel·lent. Abans, ha escrit la Topografia mèdica de Ponts i sa comarca, premiada amb la Medalla d’Or de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona el 1906, un guardó que es concedia a la millor topografia mèdica de l’any. L’obra de Montanyà es publica a Lleida el 1810. És un text que tracta no únicament dels aspectes sanitaris de la població sinó, també, sobre la història de Ponts. Feta a partir d’investigacions pròpies, conté un estudi antropològic a més d’un treball lingüístic sobre la parla de la població, un altre sobre la meteorologia local i, sobretot, destaca una anàlisi de les mancances higièniques que afavoreixen l’aparició de malalties com, per citar-ne una, la morbiditat de l’aigua que prové del Segre i es consumeix sense depuració ni desinfecció prèvia.
Montanya escriu nombrosos articles a diferents revistes i periòdics nacionals com El Siglo Médico de Madrid i al Boletín Médico de Lleida, entre d’altres. El seu treball Llengua i Literatura catalanes, que es presenta als Jocs Florals de Lleida i resulta guardonat. Assisteix al Congrés Internacional de la Tuberculosi que té lloc a Barcelona l’any 1910 on obté una Medalla de Plata i Diploma d’Honor per la comunicació que hi presenta. També, la seva obra Higiene Popular és premiada amb Medalla de Plata al Congrés i Exposició Internacional d’Higiene Escolar de Barcelona l’any 1912.
Té una participació activa en la vida cultural i social, formant part de diferents associacions com el Cercle Catòlic de Ponts, ens del què és president. L’any 1913, es presenta a les Eleccions Provincials de Lleida pels lliberals i és elegit diputat per Cervera i Solsona. Vocal de la Comissió Provincial de la Diputació de Lleida, participa en l’Assemblea de la Mancomunitat de Catalunya. La proposta del pla de creació de biblioteques populars de la Mancomunitat és una iniciativa del diputat lleidatà Francesc Montanyà i Santamaria que es presenta el maig de 1914. Defensa la necessitat d’augmentar el nivell cultural dels pobles catalans creant sales de lectura i, també, llibres de préstec per a tots els tipus de públics. Contempla, també, la disponibilitat de fons de textos d’interès general i divulgatius però, també, de temàtica especialitzada i, sobretot, adequades als diferents nivells culturals i zones geogràfiques de Catalunya.
MBC