Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill d’una família de llinatge, estudia Medicina a la Universitat de Barcelona i es llicencia l’any 1842. Seguidament, fa el doctorat i ingressa a l’Hospital de la santa Creu en obtenir una plaça d’ajudant de Cirurgia. El 1848, Joan Sanllehy és el primer ajudant del director de Treballs Anatòmics de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB).

Fèlix Janer i Bertran, primer degà de la Facultat de Medicina de Barcelona i, després, catedràtic de Clínica Mèdica de Madrid, considerat com el primer metge homeòpata de Barcelona, inculca a Sanllehy la seva passió per l’Homeopatia fins al punt que renúncia a tota activitat mèdica que no precisi una orientació homeopàtica. El 1854, en plena epidèmia de còlera i mentre molts companys metges fugen de la ciutat comtal, s’ofereix voluntari al governador civil i tracta amb homeopàticament centenars de malalts, consolidant el prestigi que ja tenia.

Joan Sanllehy és l’introductor de les doctrines d’Hahnemann a Catalunya i les impulsa a través de la Revista de la Doctrina Homeopática, publicada per primer cop el 1950 i amb una vida curta ja que solament es publica durant dos anys. L’any 1890, funda l’Acadèmia Mèdico Homeopàtica de Barcelona (AMHB) i n’és el president fins al 1899. També, és director de la nova Revista de Homeopatia, que ell mateix promou l'any 1890. El 1889, participa en el Congrés Homeopàtic de París.

És membre, soci honorari i corresponsal de la Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia de Barcelona així com d’altres corporacions científiques nacionals i estrangeres. El 1867, rep la Gran Creu de Comanador de la Reial Ordre Espanyola de Carles III.

El seu fill, Domènec Joan Sanllehy i Alrich, advocat i alcalde de Barcelona de 1906 a 1908, es casa amb la Marquesa de Caldes de Montbui, filla del banquer Manuel Girona, títol que hereta el seu fill gran, l’historiador Carles Sanllehy i Girona (1882-1973).

L’any 1990, coincidint amb el Bicentenari del Naixement d’Hahneman, el Centenari de l’AMHB i el 45è Congrés de la Lliga Mèdica Homeopàtica Internacional (LMHI), es celebra un acte al Palau Sanllehy, situat al Portal de l’Àngel de Barcelona, en què Manuel Sanllehy Girona, nét de Joan Sanllehy Metges de 95 anys, fa un discurs a la sala de la biblioteca on, cent anys abans, el seu avi va ser escollit president de l’Acadèmia Medico Homeopàtica de Barcelona per unanimitat. Era el dia 13 d’abril de 1890, enguany, es celebraran els 125 anys d’aquesta elecció.

MGC