Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Francesc Oller i Ferrer estudia al Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona on obté el títol de batxiller en Medicina el 1778. L’any següent, ingressa al 2on Batalló del Regiment de Guàrdies Reials Valons. El 1782, passa a ajudant segon del cirurgià i embarca en l’expedició que ha d’intervenir en l’assetjament de Maó. Quan torna l’any després és nomenat ajudant de cirurgià del Reial Hospital de l’Exèrcit de Barcelona. Aquest mateix any, supera l’examen del Protomedicat i rep el títol de cirurgià.

El 1784, Oller és destinat com a cirurgià a les ordres del governador de la ciutat de Santo Domingo, qui el nomena metge titular de la Junta de Sanitat. Durant uns anys, viu a Santo Domingo on es casa amb Isabel de Fromesta, filla d’un jutge de l’Audiència. El 1789, una Reial Ordre el nomena cirurgià de l’Hospital Reial de Puerto Rico on hi treballa fins al 1817. A més, s’ha hagut d’incorporar com a cirurgià major als Regiments de Milícies Disciplinaries d’Infanteria i Cavalleria de l’illa, recent creats pel nou governador de Puerto Rico, el general Miguel Antonio de Ustariz (1789-1792). També, ha de fer de metge de la presó portorriquenya sense que cap d’aquests càrrecs li comportin un sou.

El 1792, introduïda pel desembarcament d’esclaus que venen infectats, es declara una epidèmia de verola a San Juan de Puerto Rico. El cabildo autoritza Francesc Oller a atendre malalts civils i ell decideix iniciar un procés de variolització, començant amb el seu propi fill, fins que l’epidèmia remet al cap d’un any d’iniciada. El 1897, quan la flota britànica tracta d’ocupar Puerto Rico, Oller es nomenat cirurgià major dels exèrcits de defensa. La gran eficàcia amb què es comporta, fa que el Ministeri de Marina li concedeixi el títol de llicenciat i doctor del Col·legi de Cirurgia de Cadis.

A finals de 1803, una nova epidèmia de verola assota Puerto Rico i Oller, que sap que a la veïna illa de Saint Thomas, actuals Illes Verges, ha arribat una vacuna procedent d’Anglaterra, aconsegueix unes dosis que li permeten iniciar un procés sistemàtic de vacunació comptant amb l’autorització del governador Ramon de Castro. De Puerto Rico, la vacuna es passa a braços de nens vacunats fins a Cuba. Quan arriba l’expedició filantròpica comandada per Balmis per iniciar una campanya de vacunació a l’Amèrica Llatina, es troba que la vacuna ja havia arribat a l’illa Puerto Rico. Malgrat les airades queixes de Balmis, el governador de Puerto Rico no en fa cas i nomena Francesc Oller i Ferrer director dels programes de vacunació de Puerto Rico, càrrec que ocupa fins al final de la seva vida professional.

El 1815, pels seus mèrits, Oller és designat metge de cambra de Sa Majestat i protometge de San Juan i, el maig de 1819, el nomenen visitador general de Sanitat de Puerto Rico amb l’obligació d’inspeccionar l’illa i informar de la seva situació sanitària.

Condecorat amb la Creu de Carles III pel Rei d’Espanya, Francesc Oller i Ferrer es l’avi patern del pintor impressionista portorriqueny Francisco Oller i Cestero.

MBC