Biografia
Estudia el batxillerat a l’Escola Pia i Medicina a la Universitat de Barcelona. En acabar la carrera, accepta una plaça de metge a la població de Copons a l’Anoia. Posteriorment, es forma en l’especialitat de Traumatologia i s’incorpora a l’Hospital d’Igualada. Conjuntament amb els metges també barcelonins, el tocoginecòleg Josep Rodríguez i el cirurgià Joan Solà, duen a terme una profunda reforma de l’Hospital, modernitzant les seves instal·lacions i el seu funcionament fins a convertint-lo en un centre hospitalari modern del segle XX. Per això, 3 sales de l’antic Hospital Comarcal d’Igualada porten el nom d’aquests metges.
El Dr. Botet es casa amb l’Isabel Casadesús, filla del metge igualadí Francesc Casadesús, i s’instal·la a l‘entresòl de la seva casa modernista a la Rambla Sant Ferran d’Igualada. Durant la Guerra Civil, amaga a casa la seva cunyada monja escolàpia que havia tornat a Igualada, des de Barcelona, fugint de les matances de religiosos. Al 1938, ell i el seu íntim amic Josep Rodríguez són reclutats per l’exèrcit republicà i participen com a metges a la Batalla de l’Ebre. En acabar la guerra, purguen la seva vinculació a l’exèrcit republicà amb uns mesos a un camp de concentració.
L’aspecte més destacable de la personalitat de Francesc Botet i Pallarès és la seva bonhomia. Tot i haver estat repressaliat pels franquistes, visita de franc els familiars dels guàrdies civils destinats a Igualada per evitar-los els trasbals d’haver de viatjar fins a l’Hospital Militar de Barcelona. A més de traballar com a traumatòleg, radiòleg i anestesista a l’Hospital d’Igualada, té oberta consulta a casa seva on visita de franc les persones amb pocs recursos econòmics i, fins i tot, els dóna diners perquè puguin comprar la medicació.
Gran esportista, Francesc Botet i Pallarès impulsa la construcció de la piscina del Molí Nou, inaugurada el 1934 amb el naixement del Club Natació Igualada. Aquest club, anys més tard, el farà soci d’honor. Col·labora amb tot allò que està relacionat amb l’esport. Fa la revisió mèdica i signa les fitxes federatives de la majoria d’esportistes igualadins i anoiencs, dóna cobertura mèdica a la majoria d’esdeveniments esportius de la comarca i tracta els esportistes que pateixen lesions. La seva dedicació altruista al món de l’esport li proporciona diversos reconeixements, com els de les Federacions de Futbol, Boxa, Patinatge, Ciclisme i Natació. La Unió Ciclista Igualadina organitza una prova ciclista en memòria del Dr. Botet Pallarès mentre que la Unió Esportiva Montserrat organitza, des de l’any posterior a la seva mort, el Trofeu de futbol “Ciutat d’Igualada Memorial Dr. Botet”, que es convertirà en Memorial Drs. Botet quan, el 1995, el seu fill mor prematurament.
L’any 1943, Francesc Botet i Pallarès i Josep Farrés funden l’Assemblea local de la Creu Roja a Igualada. Botet n’és el primer president fins al 1966 quan es rellevat pel seu fill, Francesc Botet i Casadesús. La seva obra al capdavant és com una extensió de la seva tasca humanitària duta a terme com a metge. En aquells anys, l’activitat de l’entitat és eminentment de socors i emergències.
Passats els anys, molts igualadins encara recorden aquell metge elegant que vestia guants i barret a l’hivern, que sempre tenia una paraula amable i que estava disposat a ajudar qualsevol dia, a qualsevol hora a qui ho necessités. Generós i bona persona, serien els dos adjectius que definirien la personalitat del metge Francesc Botet i Pallarès, distingit a la ciutat d’Igualada amb un carrer que duu el seu nom.
XB