Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Nascut a la Terra Alta, estudia batxillerat a l’Institut de Reus fins al 1901 i, després, la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona. Es llicencia amb notes d’excel·lent el 1909, el mateix any que oposita i guanya una plaça de Metge Escolar de Barcelona, feina que sembla que l’influeix decisivament alhora de triar el tema que presenta al Primer Congrés de Metges de Llengua Catalana celebrat el 1913. Amb la seva ponència La hospitalització a Barcelona, Higini Sicart denuncia la manca i les deficiències dels centres hospitalaris de la ciutat comtal, alhora que reclama que se’n construeixin de nous i més bons. Com que ell mateix ha presenciat la mort de dues persones a les portes de l’Hospital de la Santa Creu i del Clínic, fa una crida a que els malalts indigents siguin atesos als Hospitals Universitaris.

L’any 1915, Higini Sicart és fundador, director i metge de Mutual-Salus, casa de salut ubicada entre els carrers Septimània, 12 i Bisbe Morgades, 5, constituïda per una cinquantena d’associats sense capital inicial amb un objectiu benefico social. Cinc anys més tard, amb més de 4.000 malalts assistits i més de 30.000 serveis practicats, són nombrosos els metges que hi treballen i el centre s’ha convertit en un hospital modern en un intent de superar el problema hospitalari que pateix Barcelona.

L’any 1919, Higini Sicart comença una intensa activitat corporativa. Inicialment, es troba entre el grup de metges que s’agrupen al voltant la defensa dels seus interessos. Només un any després, constitueixen el Sindicat de Metges de Catalunya i la Mutual Mèdica de Catalunya i Balears, de la que Sicart és elegit president i on hi aportarà l’experiència prèviament adquirida amb Mutual-Salus. El 1921, és elegit vocal de la junta de govern del Col·legi de Metges de Barcelona i tindrà diferents missions. L’octubre del 1922, Higini Sicart és el representant col·legial a la Conferència Nacional dels Seguros de Malaltia, Invalidesa i Maternitat. L’any següent és membre de la Comissió d’Hisenda del Col·legi i, el 1924, és el delegat de la reunió de Juntes dels Col·legis de Metges que té lloc a Madrid i, també, al II Congrés Nacional de Ciències Mèdiques. Novament, el 1927, assisteix a l’Assemblea Regional de la Federació de Castella la Nova.

Fundador i director del Butlletí del Sindicat de Metges de Catalunya, és membre, també, del consell de redacció de La Medicina Catalana i, l’any 1931, és nomenat director de la revista Actes de l’Institut Medico Farmacèutic, on hi ocupa diferents càrrecs. Higini Sicart es demostra com un redactor força prolífic tot i que sovint no signa els seus articles. A més, és l’encarregat d’obtenir la primera publicitat de les revistes que dirigeix. Un altra intensa activitat, és la de conferenciant.

L’any 1928, després d’haver-se constituit tots els grups de Mutual Mèdica, és objecte d’un homenatge al que s’hi sumen, a més del Sindicat i els Col·legis de Metges, les diferents institucions mèdiques catalanes. Durant l’acte, que té lloc al Teatre de l’Escola del carrer Consell de Cent 331, Josep Moll Gimferrer, president del Sindicat, li lliura una placa commemorativa obra de l’orfebre Francesc Solà.

En acabar la Guerra Civil, el “Tribunal de Responsabilidades Políticas” li obre un expedient de depuració i el condemna a 5 anys de presó més 6 d’inhabilitació professional. No els arriba a complir perquè mor el gener del 1946, pocs mesos després de recuperar la llibertat.

MBC