Biografia
Neix a Girona en el si d'una família amb profundes arrels culturals. A dotze anys, es traslladà amb la seva família a Reus on començà a cultivar les seves inquietuds intel·lectuals i artístiques. Després de llicenciar-se en medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona completa la seva formació sota el mestratge del catedràtic de dermatologia de la Universitat Complutense de Madrid, el doctor Josep Cabré. En aquesta universitat obté el títol d’especialista en dermatologia i també el de doctor. Després d’aquesta etapa formativa a Madrid, Xavier Sierra tornà a Catalunya i, el 1981, aconsegueix una plaça com a dermatòleg a Terrassa, ciutat que adoptà com a pròpia i on dedica gran part de la seva carrera professional. El 1974, encara com a estudiant, va participar en l'edició del Dicionari mèdic i el 1987 en la 2a edició, ja com a metge.
El seu interès per la història i l'art es manifestà en les seves publicacions sobre la història de la dermatologia. En aquest sentit, publica més d'una desena de llibres sobre aquest tema així com nombrosos articles en revistes especialitzades i en premsa generalista. Aquestes iniciatives culturals li valen el reconeixement de les societats dermatològiques tant estatals com catalanes. Fruit d’aquest interès per la cultura mèdica, el 2009 obté la llicenciatura en humanitats per la Universitat Oberta de Catalunya.
L’any 2014 crea el blog 'Un dermatòleg en el museu' que esdevé un èxit aclaparador amb desenes de milers de visites i el consolida com a divulgador mèdic reconegut. Això li val diversos reconeixements, com el premi a l'Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona el 2018.
En l’àmbit de les societats científiques ha estat membre del consell editorial de diverses revistes dermatològiques d'Espanya, Itàlia i França, fundador i vicepresident de l'ESHD (European Society for the History of Dermatology) i Membre d'Honor de l'Institut Valencià de Medicina.
L’any 2019 ingressà com a acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i el 2020 és nomenat president del Patronat del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya (MHMC) a més de redactor en cap de la revista d'història de la medicina Gimbernat.
Entre els seus premis i guardons destaquen el Premi Roel de l'Institut Valencià de Medicina (2001) i la Medalla de Soci d'Honor de la Societat Catalana d'Història de la Medicina (2022).
Una de les seves facetes menys conegudes és la de poeta en gallec i català. En aquest àmbit és autor de “Poesía a flor de piel I” (1998), “Poesía a flor de piel II” (1999), “Lírica galaicoportuguesa medieval” (2013) i “Poesies confinades” (2020).
Estretament vinculat amb Girona, Reus i Terrassa, Xavier Sierra dedicà la seva vida als pacients, a la llengua, a la cultura i al país.
GCG