Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Primer dels cinc fills del farmacèutic Ruscalleda, farmacèutic i de Rosa Sabater. Fa els estudis primaris a La Salle de Sant Feliu fins als deu anys i el batxiller a l’Institut Vell de Girona. L’any 1927, a proposta del pare, inicia el primer curs de Medicina, que tot i voler anar a Puerto Rico amb els seus oncles, aviat, ho oblida i fa la carrera a Barcelona en plena dictadura de Primo de Rivera. Finalment, el 1935, es llicencia a la Facultat de Salamanca ja que, proclamada la República, a la facultat barcelonina hauria fet dos cursos més.

Amb tot aquest periple i ja havent fet el servei militar, torna cap a casa però com a metge. S’estableix a Cassà de la Selva per ajudar un oncle metge, ja gran. També, al poc temps, li demanen fer la feina d’un altre metge del poble que es posa malalt i ja sempre més exercirà la seva professió en aquestes contrades.

Abans, just acabada la carrera, ha de passar per la dura i poc acadèmica experiència de ser metge durant la Guerra Civil. Cridat a files i estant al front als Monegres, fa unes bones anotacions tot lamentant la precarietat de mitjans alhora que recorda l’ajut de la guia clínica i terapèutica quirúrgica d’urgències que li va enviar el doctor Casals de la Vall d’Aro. Acabat el conflicte, torna a Cassà havent fet estada a diversos hospitals barcelonins.

Favorablement depurat pel nou règim, Josep Ruscalleda és nomenat titular de la plaça de Cassà de la Selva on té l’oportunitat de viure el gran canvi que experimenta la medicina al costat d’un metge més gran i expert -que encara fa les visites al domicili del malalt, desplaçant-se amb tartana i emprant fórmules magistrals, amb un sistema de cobrament de conductes i fent de metge les vint-i-quatre hores del dia- per una nova medicina que s’imposa amb uns millors recursos diagnòstics i terapèutics com els antibiòtics i que s’exerceix dins d’ un nou sistema d’assegurança obligatòria.

Combina aquesta medicina sempre al peu del canó i a prop del malalt, que el retè al poble i a la terra, amb una prolífica vida social, associativa i esportiva, que no deixa de fer-li conèixer la vessant comunitària de la Medicina. Josep Ruscalleda és membre de la Unió Deportiva Cassà, arribant a ser president, entrenador, jugador i metge del club, tot alhora. L’empenta d’aquest club porta a Cassà altres activitats com el tenis i la natació amb les seves corresponents instal·lacions. Un altra gran passió del metge Ruscalleda és el col·leccionisme, amb especial delit per la filatèlia. Després, ja jubilat, participa activament en el seu col·legi professional com a vocal dels metges jubilats del Col·legi Oficial de Metges de Girona.

Donat als altres, pare de nou fills, amb una gran esposa que l’acompanya sempre, Ruscalleda és un gran esportista, que diu només menjar per viure, que de jove ha estat sempre un atleta i que superat els cent anys –mens sana in corpore sano-, és un exemple de la millor medecina, el propi metge.

FXCC