Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge i fundador de la Clínica Sant Josep de Tortosa, Josep Sabaté Andrés (+1921). Sabaté estudia al Col·legi de Sant Lluís Gonzaga de la ciutat i obté el títol de batxiller a l’Institut de Tarragona el 1904 per passar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1911, després d’haver estat alumne intern per oposició de l’Hospital de la Santa Creu. Tot seguit, marxa a Madrid per preparar el doctorat a la Universitat Central i l’obté el mes de maig de 1912. De tornada, el setembre, s’incorpora com a metge ajudant de l’Hospital Clínic de Barcelona, coincidint entre altres amb un futur gran cirurgià com Antonio Cortés. És deixeble del professor de Patologia Quirúrgica Ramon Torres Casanovas, que li té força estima, Primitiu Sabaté li fa de guia durant el viatge que fa el catedràtic a Tortosa acompanyat del professor Antoni González Prats a finals de desembre de 1912, hostejant-se a casa de la família Sabaté.

L’estiu de 1913, Primitiu Sabaté assisteix al Congrés Internacional de Cirurgia a Londres i aprofita per visitar els centres quirúrgics londinencs més avançats i, també els de París i Brussel·les. A la capital francesa, Sabaté passa un temps ampliant la seva formació en cirurgia a l’Hospital Necker i es retroba amb el seu germà Secundí Sabaté Barjau (1890-1966), també metge, que s’està formant a la Clínica Tarnier.

El setembre de 1913, Primitiu Sabaté s’estableix definitivament a Tortosa on, inicialment, exerceix com a cirurgià sota la tutela paterna i assistit pel seu germà. A mitjan 1915, ambdós germans obren consultori propi al pis principal del número 16 del carrer Àngel, amb serveis de cirurgia i parts respectivament, on avancen la propera obertura de la Clínica Sabaté.

Casat amb Maria Tomàs Pastor l’abril del 1916, el juliol d'aquest any, s’inaugura el Sanatori Quirúrgic Sabaté, un edifici construït per l’arquitecte Josep Maria Vaquer Urquizú, en estil modernista amb elements egipcis i mesopotàmics, que es troba al número 4 de la plaça d’Alfons XII i ben aviat, adquireix un gran prestigi. Inspector de sanitat, primer, i director de sanitat de Tortosa des del 1917. Primitiu Sabaté és també metge de sanitat marítima i director de l’Hospital Municipal de la Santa Creu de Jesús, població pròxima a Tortosa. En aquesta ciutat el consistori dona el seu nom a un cèntric carrer d'aquest raval en reconeixement a la gran estimació que li té la població.

L’any 1929, apareix la revista Anales del Sanatorio Quirúrgico de los Doctores Primitivo y Secundino Sabaté Barjau, un sol número que es publica a Tortosa i que conté un total de deu articles sobre traumatologia, tocologia, laboratori i radioteràpia, entre altres, també les estadístiques de l'Hospital Civil de Jesús i les del Sanatori Sabaté.

Home d’esquerres, seguidor del polític tortosí Marcel·lí Domingo i president del Partit Republicà Radical Socialista (PRRSC) de Tortosa. Es presenta a les Corts el novembre de 1933, on sense coalició de les esquerres els de Marcel·lí Domingo van tenir una desfeta en l'àmbit provincial, tot i que a Tortosa Primitivo Sabaté del PRRSC va guanyar a Joaquim Bau Nolla, sense obtenir representació. I posteriors van ser les eleccions municipals, gener del 1934, ara sí, en coalició de les esquerres (Front Únic d'Esquerres), llista que era encapçalada per Primitiu Sabaté i van guanyar clarament a la dreta de Bau. Finalment, Sabaté no va recollir l'acta de regidor i, va renunciar per dedicar-se a la medicina. Per tant, mai va ser alcalde ni regidor de l'ajuntament i no va exercir cap càrrec polític públic.

El 18 de setembre de 1937 la Comandància Militar de Tortosa el nomena director de l'hospital de guerra, ubicat al noviciat de les Teresianes. El 28 de febrer de 1938 envia un escrit a l'alcalde, on deixa la direcció de l'Hospital Civil, a inspector de sanitat municipal i metge titular, renunciant a tot benefici que per contracte li correspon. Fins al 14 de març del mateix any que se’l torna a nomenar director de l'Hospital Civil. El 22 d'abril és designat cap d'equip quirúrgic de la Clínica Militar de Figueres amb categoria de 'Mayor Médico asimilado', el 15 de desembre el destinen a la clínica número 17 de Barcelona, situada a Arenys de Munt, on s'incorpora el primer de gener del 1939 i el 31 del mateix mes rep ofici per fer-se càrrec del servei quirúrgic dels hospitals de la Jonquera.

L'11 de març de 1939, menys de dos mesos després de l’ocupació de Tortosa per les tropes franquistes, Primitiu Sabaté Barjau és detingut i empresonat, en principi, a la presó de la capital tortosina, però després, el porten a la Torre de Pilats de Tarragona. Sotmès a judici, és condemnat a pena de mort acusat d'haver estat membre del Partit Republicà Radical Socialista i regidor. Però, sobretot, se l'acusa de no haver evitat que, quan ell era director de l'Hospital de Jesús, un grup d’incontrolat s'emportés tres persones hospitalitzades a fora del centre i les assassinés, entre elles: el metge de La Cava, Ramón Ibars Aznárez. Malgrat que Primitiu Sabaté declara que ell només era competent en qüestions quirúrgiques i que no era present a l’hospital quan els fets van succeir, no va poder evitar la sentència condemnatòria i Primitiu Sabaté és afusellat a Tarragona el vuit d'agost del 1939, el mateix dia que alcalde de Tortosa, Josep Rodríguez Martínez, i els tortosins Jacint Arbona Fontcuberta i Joaquim Cid Subirat.

Casat amb Maria Tomàs Pastor l’abril del 1916 es va quedar vidu el març de 1917. Es va tornar a casar en Teresa Espuny Roig, el juny de 1934, amb qui va tindre tres fills (Primitivo, Secundino i José Sabaté Espuny). Teresa Espuny Roig era titulada per la Universitat de Barcelona com a matrona i també com a practicant. Era membre de la UGT i del PSUC, fou regidora de l'Ajuntament de Tortosa de maig a setembre de 1937.

Arran de la Llei de Reparació Jurídica de les Víctimes del Franquisme del 4 de juliol de 2017, la sentència que havia condemnat Primitiu Sabaté Barjau és nul·la de ple dret i el Tribunal de l'Auditoria de Guerra que la va emetre, il·legal.

MBC