Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge i fundador de la Clínica Sant Josep de Tortosa, Josep Sabaté Andrés (+1921), Primitiu estudia al Col·legi de Sant Lluís Gonzaga de la ciutat i obté el títol de batxiller a l’Institut de Tarragona el 1904 per passar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1911, després d’haver estat alumne intern per oposició de l’Hospital de la Santa Creu. Tot seguit, marxa a Madrid per preparar el doctorat a la Universitat Central i l’obté el mes de maig de 1912. De tornada, el setembre, s’incorpora com a metge ajudant de l’Hospital Clínic de Barcelona, coincidint entre altres amb un futur gran cirurgià com Antonio Cortés. És deixeble del professor de Patologia Quirúrgica de la Facultat de Medicina de Barcelona Torres Casanovas, que li té força estima i ho prova el fet que Primitiu Sabaté li fa de guia durant el viatge que fa el catedràtic a Tortosa acompanyat del professor González Prats a finals de desembre de 1912, hostejant-se a casa de la família Sabaté.

L’estiu de 1913, Primitiu Sabaté assisteix al Congrés Internacional de Cirurgia que té lloc a Londres i aprofita per visitar no sols els centres quirúrgics londinencs més avançats sinó també els de París i Brussel·les. A la capital francesa, Primitiu hi passa un temps ampliant la seva formació en Cirurgia a l’Hospital Necker alhora que es retroba amb el seu germà Secundí Sabaté Barjau (1890-1966) que s’està formant a la Clínica Tarnier.

El setembre de 1913, Primitiu Sabaté s’estableix definitivament a Tortosa on, inicialment, exerceix com a cirurgià sota la tutela paterna i assistit per Secundí. A mitjans de 1915, ambdós germans obren consultori propi al pis principal del número 16 del carrer Àngel, amb serveis de Cirurgia i Parts respectivament on ja avancen la propera apertura de la Clínica Sabaté. Casat amb Maria Tomàs Pastor des de l’abril del 1916, el juliol d'aquest any, s’inaugura el Sanatori Quirúrgic Sabaté, un edifici construït per l’arquitecte Josep Maria Vaquer Urquizú, en estil modernista amb elements egipcis i mesopotàmics, que es troba al número 4 de la Plaça d’Alfons XII i ben aviat, adquireix un gran prestigi. Inspector de Sanitat, primer, i director de Sanitat de Tortosa des del 1917, Primitiu Sabaté és també metge de Sanitat Marítima i director de l’Hospital Municipal de la Santa Creu de Jesús, població pròxima a Tortosa i on el consistori dóna el seu nom a un cèntric carrer d'aquest raval en reconeixement a la gran estimació que li té la població.

L’any 1929, apareix la revista Anales del Sanatorio Quirúrgico de los Doctores Primitivo y Secundino Sabaté Bajau, un sol número que es publica a Tortosa i que conté un total de deu articles sobre Traumatologia, Tocologia, Laboratori i Radioteràpia, entre altres, com les estadístiques de l'‘Hospital de la Santa Creu de Tortosa.

Home d’esquerres, seguidor del gran polític tortosí Marcel·lí Domingo i president del Partit Republicà Radical Socialista de Tortosa amb el qual participa en les Eleccions Municipals de 1933. Resulta escollit i entra a formar part de l’Ajuntament de Tortosa com a regidor, liderant el Front Únic d’Esquerres. Després, a les legislatives del 19 de novembre de 1933, és candidat per Coalició d’Esquerra però no surt elegit malgrat que supera en nombre de vots a Joaquim Bau Nolla, Joan Palau Mayor i Daniel Mangrané Escardó a Tortosa però que resulten elegits com a diputats per la província per Tarragona, formant part de la candidatura del Bloc Nacional.

Al principi de la Guerra Civil, Primitiu Sabaté roman a Tortosa on se’l nomena director dels Hospitals de Sang de la zona. El setembre de 1937, és nomenat director de l'Hospital de Tortosa fins a mitjans de 1938, que és militaritzat amb el grau de metge major assimilat i, primer, exerceix de cirurgià a l'Hospital de Figueres. Després, el desembre passa a la Clínica número 17, l’Agrupació Quirúrgica Sanitària de Barcelona, i és ascendit a tinent coronel mèdic assimilat. L'11 de març de 1939, menys de dos mesos després de l’ocupació de Tortosa per les tropes franquistes, Primitiu Sabaté Barjau és detingut i empresonat, en principi, a la presó de la capital tortosina però, després, el porten a la Torre de Pilats de Tarragona. Sotmès a judici, és condemnat a pena de mort acusat d'haver estat membre del Partit Republicà Radical Socialista i regidor. Però, sobretot, se l'acusa de no haver evitat que, quan ell era director de l'Hospital de Jesús, un grup d’incontrolat s'emportés tres persones hospitalitzades a fora del centre i les assassinés, entre elles: el metge de La Cava, Ramón Ibars Aznárez. Malgrat que Primitiu Sabaté declara que ell només era competent en qüestions quirúrgiques i que no era present a l’Hospital quan els fets van succeir, no va poder evitar la sentència condemnatòria i Primitiu Sabaté és afusellat a Tarragona el vuit d'agost del 1939, el mateix dia que alcalde de Tortosa, Josep Rodríguez Martínez, i els tortosins Jacint Arbona Fontcuberta i Joaquim Cid Subirat.

Arran de la Llei de Reparació Jurídica de les Víctimes del Franquisme del 4 de juliol de 2017, la sentència que havia condemnat Primitiu Sabaté Barjau és nul·la de ple dret i el Tribunal de l'Auditoria de Guerra que la va emetre, il·legal.

MBC