Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Considerat un dels renovadors de l’ensenyament de la cirurgia a Espanya i un dels introductors dels estudis anatomoquirúrgics. Es té molt poca informació sobre la vida de Josep Rives abans de guanyar les oposicions a catedràtic del Reial Col·legi de Cirurgia de San Carlos a Madrid. Se sap que va seguir els tres anys preceptius de Lògica, Geometria i Física experimental per poder estudiar la carrera al Reial Col·legi de Cirurgia de Cadis.

Acabats els estudis, s’incorpora a l’exèrcit i practica la Cirurgia. L’any 1789, oposita amb èxit a la càtedra de “Afectos externos y vendajes” del Reial Col·legi de San Carlos, vacant quan Josep Queraltó passa a ocupar la càtedra d’Operacions que ocupava fins que va morir Antoni Gimbernat. Com a catedràtic, Josep Rives gaudeix d’un gran prestigi entre els alumnes. La seva preocupació per la docència es manifesta en la publicació dels seus apunts de classe, en forma de manuscrits sempre amb la seva signatura i conservats a la biblioteca de la Facultat de Medicina de Madrid juntament amb les successives oracions inaugurals dels cursos del Col·legi de Cirurgia i les seves aportacions a les Juntes Literàries.

Cirurgià molt hàbil, en el seu temps, Rives és considerat el primer cirurgià de l’època i per aquest motiu opera de cataractes Gimbernat amb èxit.

L’any 1824, és separat de la docència en manifestar la seva adhesió als lliberals en contra dels absolutistes. Poc després, amb la mediació de Pere Castelló, recupera el seu càrrec.

MBC