Biografia
Del 1940 al 1946, Antoni Viladot cursa els estudis de medicina a Barcelona i es doctora a Madrid amb premi extraordinari el 1951. Es forma com a cirurgià al Servei d’Urgències i al Departament de Cirurgia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Sovint viatja a l’estranger per visitar els centres de traumatologia més destacats, com els de París i Viena, on entra en contacte amb mestres tan destacats com Merle d’Aubigné i Lorenz Böhler. Primer, obté una beca de l’Institut Rizzoli de Bolonya i, més tard, marxa a Oxford per aprendre al costat de Josep Trueta.
De tornada a Barcelona i fins al 1960, Antoni Viladot entra al Servei de Cirurgia del professor Ramon Arandes a l’Hospital Clínic. Després, se’n va a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, on és nomenat cap de servei. A partir del 1968, passa a dirigir el Servei de Traumatologia de l’Hospital Sant Rafael de Barcelona, on crea l’escola de professionals que continua la seva tasca.
El 1983, és nomenat professor titular del Departament de Traumatologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Antoni Viladot i Pericé organitza cursos que tenen una gran audiència i el seu gran prestigi no deixa de créixer. Cal destacar el curs de 'Biomecànica de l’Aparell Locomotor' té 25 edicions i el de 'Malalties dels Peus', continuat pel seu germà Ramon i el seu fill Antoni, en té 43.
Viladot publica abastament llibres i articles. Destaca l’obra que escriu amb el professor Arandes, pioner en el seu temps i origen del seu gran prestigi en l’especialitat: 'Clínica y tratamiento de las enfermedades de los pies'. Aquest manual, a més, es constitueix en l’inici d’una sèrie de llibres de consulta obligada per a tots aquells especialistes interessats a conèixer aquesta patologia.
Antoni Viladot esdevé president de diferents societats científiques, entre les quals hi ha la Societat Espanyola de Cirurgia, Ortopèdia i Traumatologia. És, també, membre d’honor de moltes altres organitzacions científiques nacionals i internacionals. Fundador i president del Collège Internationel de Podologie (CIP).
Per la seva tasca, Antoni Viladot rep condecoracions com la de Comendatore de la República Italiana i el Premi Virgili de la Societat Catalana de Cirurgia. La Generalitat de Catalunya distingeix el professor Viladot amb la Medalla i la Placa al Treball President Macià del 1998, i el 2001 amb la Medalla de Josep Trueta al mèrit sanitari.
MBC