Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill d’Amada i de Josep, nascut a Barcelona, estudia batxiller a l’Institut Jaume Balmes. Treballa un temps a una empresa d’assegurances i estudia infermeria fins que decideix entrar a la Facultat del carrer Casanova per estudiar Medicina. Es llicència l’any 1968 i a la mateixa Universitat de Barcelona obté els títols d’especialista en Endocrinologia i Nutrició l’any 1973 i, el 1982, en Medicina Interna i en Oncologia. Obté el grau de Doctor en Medicina i Cirurgia l’any 1973 amb una tesi sobre l’hormona dependència del càncer de mama.

La seva carrera professional comença al Servei d’Oncologia de l’Hospital de Sant Pau a Barcelona on arriba a ser cap de la secció d’Oncologia Mèdica. Amplia coneixements sobre els receptors hormonals dels teixits mamaris en una estada que fa a la Case Western Reserve University de Cleveland als Estats Units d’Amèrica. L’any 1976, se li encarrega l’organització del primer Servei d’Oncologia a Girona que s’ubica a l’Hospital de Santa Caterina amb la seva direcció durant anys. Més endavant, fa compatible aquest càrrec amb la direcció de l’Àrea Oncològica de la Ciutat Sanitària i Universitària de Bellvitge, origen de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) del qual n’és el seu primer director fins al 1996. En aquest anys, també, dirigeix la Unitat d’Epidemiologia i Registre de Càncer de Girona des del 1995 i el Registre de Càncer de Catalunya des del 2002.

Pau Viladiu és president de diferents societats de l’especialitat com l’Associació Catalano-Balear d’Oncologia, la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica i la Federació de Societats Espanyoles d’Oncologia, càrrecs des dels quals n’esdevé un dels grans impulsors de l’Oncologia al país. A Girona, on està establert, durant un mandat, presideix l’Agrupació de Ciències Mèdiques de Girona, essent soci de mèrit d’aquesta agrupació i d’honor de la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives a més de ser membre de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica i de la Unió Internacional Contra el Càncer, institucions des de les que promou el decàleg de prevenció internacional contra el càncer.

Amb una prolífica producció científica a les principals revistes nacionals i internacionals, Pau Viladiu és autor, coautor i editor de nombrosos articles i llibres especialitzats. És, també, director de vàries tesis doctorals. Pel seu treball, rep diverses i valuoses ajudes i premis nacionals e internacionals que esperonen el gran creixement que tenen l’Oncologia i les Cures Pal·liatives a Catalunya i a Espanya. Als mèrits acadèmics, hi suma el Premi Duran i Reynals” a la millor carrera professional en Oncologia del 1999 mentre que, el 2003, rep la Medalla Josep Trueta al Mèrit Sanitari. Després del seu traspàs, la sala d’actes del ICO duu el seu nom.

Amb anades i vingudes arreu, Pau Viladiu resideix a Banyoles des de l’any 1975 però, en els últims anys, arrela a una masia de Porqueres on conrea la literatura, escriu poemes i un assaig sobre Miànigues, nucli on viu. La pintura i la recerca de les arrels familiars són també companys en els darrers temps quan la malaltia encara el deixa treballar.

FXCC