Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Neix a Santa Coloma de Queralt, on el seu pare era metge titular. Estudia el batxillerat a l’Escola Marista de Sants - Les Corts i es matricula a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia l’any 1971 i, posteriorment, obté el grau de doctor. Durant l’etapa d’estudiant coneix el que fou el seu mentor, el doctor Ramon Sarró Burbano, catedràtic de psiquiatria de la Universitat de Barcelona que duia a terme una eclèctica obra de síntesi entre diverses tendències psiquiàtriques. Decideix formar-se com a psiquiatre. Treballa a l’Hospital Psiquiàtric de Santa Coloma de Gramenet i estableix consulta al carrer Aribau de Barcelona, que desprès esdevindria l’Institut Corbella d'Assistència Psiquiàtrica i Psicològica (ICAPP).

Des de l’any 1973, Corbella compagina la tasca assistencial amb la d’escriptor i divulgador de la ciència i de la psiquiatria, des de la perspectiva de la seva aplicació a la vida quotidiana i la participació en mitjans de comunicació.

Com a periodista i escriptor centra la seva obra en els problemes psiquiàtrics quotidians i en el món de la parella. Col·labora en mitjans de premsa, especialment als diaris La Vanguardia i Avui. Autor de 17 llibres dirigits a un públic ampli, entre els quals destaquen “Qui som, què fem” (1982), “Por del silenci” (1988), “Pensar o viure” (1991), “Viure en parella” (1991), “Una relació: pares i fills” (1992), “Viure sense por” (1993), “Davant una edat difícil” (1993, en col·laboració amb Carme Valls Llobet), “Viure cada dia” (1996) i “Tristeses i depressió” (1994). Participa en obres col·lectives, coordinant la “Gran Enciclopedia de la Psicología”. L’any 1997 guanya el premi Ramon Llull amb la novel·la “D’avui a demà”.

Com a comunicador comença a la ràdio al programa de Luís del Olmo i col·labora, durant més de 25 anys, amb Ràdio Barcelona, COPE, Radio Estel, Onda Cero. Tanmateix participa en diversos programes de televisió a IB3 i TV3, essent una de les últimes intervencions al programa 'Preguntes freqüents' el febrer del 2020.

Fou guardonat per l’OMS per les seves intervencions a la ràdio i per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears pel programa de TV3 “No sé què em passa” (1994-1995).

Casat des de 2005 amb l’escriptora, professora titular d’universitat, i presentadora de ràdio i televisió Maria de la Pau Janer, amb qui va tenir l’any 2006 la seva filla Alícia Corbella Janer. La seva germana Maria Assumpte Corbella Roig també és metgessa dermatòloga a Sant Cugat del Vallès. El seu llegat clínic, basat en una psiquiatria centrada en el benestar dels pacients, és continuat pels seus fills Sergi Corbella Santomà, doctor en psicologia, i Bàrbara Corbella Santomà, metge psiquiatra.

En record al llegat del doctor Corbella, la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental ha establert el Premi Joan Corbella de comunicació sobre salut mental.

GCG