Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

La professora Maria Teresa Jiménez de Anta va néixer a Barcelona l’any 1947 i va morir a l’edat de 74 anys. Es va llicenciar en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona l’any 1971 amb la qualificació d’excel·lent. Durant la carrera va ser alumne interna per oposició de la Càtedra de Microbiologia de la Facultat de Medicina, que dirigia el professor Agustí Pumarola Busquets, amb qui va realitzar la seva tesi doctoral titulada “Klebsiella oxytoca: Investigación bioquímica, antigènica iepidemiològica”, la qual va obtenir la qualificació d’excel·lent cum laude, l’any 1974.

Ja no deixaria el laboratori de la Càtedra de Microbiologia de la Facultat de Medicina de la UB fins a la seva jubilació l’any 2012. Laboratori on amb el temps passaria a ser el Servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Va entrar a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya com acadèmica corresponent per premi, quan va ser proclamada guanyadora en la convocatòria de l’any 1978 al Premi en honor a l’acadèmic Dr. Francesc Salvà Campillo amb el treball que duia per títol “A propósito de tres brotes epidémicos producidos por Klebsiella oxytoca”.

Després del doctorat va obtenir el títol de Médico Especialista en Higiene y Sanidad, el 1979 i, l’any següent de Médico Especialista en Microbiología y Parasitología. Fou metge adjunt, després de cap de la Secció de Bacteriologia i finalment, el 1987, cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic.

En el camp de la docència, just finalitzada la seva llicenciatura, va exercir inicialment com a professora ajudant de Classes Pràctiques, en la Càtedra de Microbiologia. Al llarg dels anys va passar pels diferents estaments docents, fins a aconseguir per oposició la Càtedra de Microbiologia de la UB l’any 1988, es va convertir en la primera dona catedràtica de la Facultat de Medicina d’aquesta Universitat. Va ser la responsable de l’assignatura de microbiologia en els graus de Medicina, Ciències Biomèdiques i Enginyeria Biomèdica; va impartir classes en nombrosos màsters universitaris i cursos de postgrau i col·laborà en la docència de microbiologia en els graus de Farmàcia i Odontologia.

A l’àmbit de la recerca va desenvolupar una magnífica activitat en el camp dels bacteris Gram negatius multiresistents. Va participar en nombrosos projectes obtinguts en convocatòries competitives sent, en molts d’ells la investigadora principal. D’aquesta activitat se’n deriven més de 200 publicacions en revistes d’impacte, la direcció de tesis doctorals i nombroses presentacions i ponències a congressos nacionals i internacionals i capítols de llibres.

Va ser vocal i posteriorment presidenta de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica i durant molts anys directora del Centre Nacional de Grip de l’Organització Mundial de la Salut a Barcelona. Així mateix, va ser vocal de la junta directiva de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) de 1993 a 1997.

Però sobretot M. Teresa Jiménez de Anta va ser mare, casada amb el Dr. Emili Letang Capmajó van tenir dos fills l’Emili l’any 1973, també metge, i de la Sonsoles el 1974.

Text basat en l’obituari de la Dra. Jiménez de Anta de l’Associació de Metges Jubilats de l’Hospital Clínic.